Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016

ΜΥΘΟΙ - Ευγένιος Σπαθάρης

" Άνθρωποι που με έδρα είτε αφετηρία την Ελλάδα, κατάφεραν να μεγαλουργήσουν στο διεθνές στερέωμα. Προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών, των Επιστημών. Έλληνες "Μύθοι", Αθάνατοι, πρεσβευτές του ελληνισμού στα πέρατα της Οικουμένης".
Ένας από τους πιο σημαντικούς καραγκιοζοπαίχτες


Ο Ευγένιος Σπαθάρης ήταν καλλιτέχνης του ελληνικού θεάτρου σκιών, ένας από τους πιο σημαντικούς καραγκιοζοπαίχτες καθώς και ζωγράφος.
Γεννήθηκε στην Κηφισιά στις 2 Ιανουαρίου 1924. Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και ιδιαίτερα με τους ήρωες του θεάτρου σκιών, από τους πρωτοπόρους του οποίου ήταν ο πατέρας του, Σωτήρης Σπαθάρης.
Έδινε μόνος του παραστάσεις κατά τη διάρκεια της κατοχής σε διάφορα σημεία της Αθήνας και έκτοτε δεν σταμάτησε. Συνέχισε να δίνει παραστάσεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό.
Παρουσίασε πολλά έργα με ήρωα τον Καραγκιόζη, τόσο ως άψυχο υλικό (φιγούρες ηρώων), όσο και σε έμψυχη (ζωντανή) παράσταση με ηθοποιούς, στο Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος, στο «Ελληνικό Χορόδραμα», στο Θέατρο Χατζώκου (Θεσσαλονίκη), στο Θέατρο Συντεχνίας κ.α. με τις παραστάσεις «Το ταξίδι», «Το καταραμένο φίδι», «Ο δικτάτορας», «Ο Αλέκος με τα κυδώνια» κ.ά.
Η συνέχεια εδώ:http://www.ellines.com/myths

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.