Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016

Συνταγή – Παραδοσιακή Βασιλόπιτα απ΄την Πόλη

Πρωτοχρονιά χωρίς βασιλόπιτα δεν γίνεται!

Αν την κάνετε, να είστε επιμελείς και κυρίως να μην βιάζεστε!!!

Περιγραφή

Αυτή τη βασιλόπιτα έμαθα να την κάνω, εδώ και 15 χρόνια περίπου, από κάποια Κυβέλη (είναι η Πολίτισσα πεθερούλα μου ή η “άλλη μου μάνα”, όπως την αποκαλώ χαρακτηριστικά – τόσο “δυνατά” είναι τα αισθήματά μου για κείνη). Έτσι την έκαναν (ειδικά τα παλαιότερα χρόνια), οι Έλληνες στην «άλλη πατρίδα». Είναι νόστιμη και μοσχοβολάει το σπίτι, κάθε φορά που φτιάχνεται. Και το σημαντικότερο ; Είναι “απ΄ τα χεράκια μας”. Και μόνο αυτό…

Τι χρειαζόμαστε:

  • 125 γραμ. νωπή μαγιά (θα τη βρείτε και στα s/m)
  • 1 νεροπότηρο* γάλα (χλιαρό και όχι κατευθείαν απ΄ το ψυγείο)
  • 1 1/2 νεροπότηρο ζάχαρη
  • 1 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 1 πακέτο – 250 γραμμάρια – βούτυρο λιωμένο (lurpac, adoro, κ.λπ.)*
  • 1 κουταλιά σούπας μαχλέπι (σε “σκόνη”)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα*
  • 1 βανίλια (προαιρετικό)
  • 5 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 κρόκο (για την επάλειψη της πίτας)
  • λίγο άσπρο και μαύρο σησάμι (μια “μικρή τσιμπιά”, απ΄ το καθένα)
  • ½ κουτ. γλυκού κακουλέ* ή ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο ή από πορτοκάλι
  • 1 ποτηράκι κονιάκ(προαιρετικό)
  • Η συνέχεια στην : http://constantinoupoli.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.