Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017

#12. Κιμ Κάμπελ/ Οι γυναίκες που κυβέρνησαν τον κόσμο

Από την Μπεναζίρ Μπούτο και την Γκόλντα Μέιρ έως την Κορασόν Ακίνο και την Τερέζα Μέι είναι δεκάδες οι γυναίκες στη σύγχρονη Ιστορία που ανέλαβαν τις τύχες των χωρών τους – και άρα του πλανήτη. Όχι για να αναπαράγουμε το στερεότυπο των γυναικών που κυβερνούν σαν άνδρες. Αλλά για να θυμίσουμε ότι η εξουσία είναι γένους θηλυκού.
Και η ειλικρίνεια είναι γένους θηλυκού
Η ταυτότητα: Πρωθυπουργός του Καναδά από τον Ιούνιο του 1993 έως τον Νοέμβριο του 1993. Γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου του 1947. Πολιτικός χώρος: Συντηρητικό Προοδευτικό Κόμμα. Παντρεμένη.

Το πορτρέτο: Θα μπορούσε να γίνει η Θάτσερ του Καναδά. Αλλά τελικά αποδείχθηκε ένας πολιτικός μετεωρίτης: η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία του Καναδά έμεινε στην εξουσία λιγότερο από πέντε μήνες. Ο λόγος ήταν η συντριπτική της ήττα στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 1993. Στην ουσία, η Κιμ Κάμπελ έπεσε θύμα του γεγονότος ότι ο προκάτοχός της ήταν ελάχιστα δημοφιλής. Οι αναλυτές της εποχής προσθέτουν ακόμη δυο παράγοντες: ο ένας ήταν η αδυναμία του εκλογικού σώματος να αποδεχθεί μια γυναίκα στην εξουσία. Ο δεύτερος, η ειλικρίνειά της.
Η Κιμ Κάμπελ έπεσε θύμα της ειλικρίνειας της. Στη φωτογραφία τα «βάζει» με διαδηλωτές κατά του NAFTA (Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής)
Η Κάμπελ τότε ήταν 46 χρόνων και είχε τρεις γάμους στην πλάτης της. Ηταν κι αυτός ένας λόγος που άφησε το στίγμα της εκτός από εκείνη την υπερβολική εντιμότητα που λέγαμε και η οποία έφτανε ως τον πολιτικό αυτοτραυματισμό: να φανταστεί κανείς ότι στην προεκλογική της εκστρατεία δήλωσε πως η μείωση της ανεργίας ήταν αδύνατο να επιτευχθεί μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Οι Καναδοί έχουν να τη θυμούνται επίσης για το νόμο που προώθησε εναντίον των σεξουαλικών επιθέσεων. Με λίγα λόγια, Θάτσερ δεν έγινε ποτέ. Αλλά τίμησε όσο λίγοι συνάδελφοί της την πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.