Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017

#14. Τανσού Τσιλέρ/ Οι γυναίκες που κυβέρνησαν τον κόσμο

Από την Μπεναζίρ Μπούτο και την Γκόλντα Μέιρ έως την Κορασόν Ακίνο και την Τερέζα Μέι είναι δεκάδες οι γυναίκες στη σύγχρονη Ιστορία που ανέλαβαν τις τύχες των χωρών τους – και άρα του πλανήτη. Όχι για να αναπαράγουμε το στερεότυπο των γυναικών που κυβερνούν σαν άνδρες. Αλλά για να θυμίσουμε ότι η εξουσία είναι γένους θηλυκού.Η πολιτικός που έδωσε το όνομά της στον άνδρα της 
Η ταυτότητα: Πρωθυπουργός της Τουρκίας από τον Ιούνιο του 1993 έως τον Μάρτιο του 1996. Γεννήθηκε στις 24 Μαΐου του 1946. Πολιτικός χώρος: Δημοκρατικό Κόμμα. Παντρεμένη, μητέρα δυο παιδιών.


Το πορτρέτο: Είναι η μοναδική γυναίκα στην Τουρκία που έγινε πρωθυπουργός (και μάλιστα για τρία χρόνια), αλλά και αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών για ακόμη έναν χρόνο.
Μαζί με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, Αμπντουλάχ Γκιούλ και Ταγίπ Ερντογάν, στα εγκαίνια τράπεζας το 1996

Πιστή στο κοσμικό πνεύμα του Κεμάλ Ατατούρκ, συντηρητική, αλλά και πολιτικά ριψοκίνδυνη, η Τσιλέρ θεωρείται «πολιτική κόρη» του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Δεν ταίριαξε, όμως, ποτέ με τον Μεσούτ Γιλμάζ, τον άλλον ηγέτη του κοσμικού κέντρου. Και κάπως έτσι χάθηκε η ευκαιρία αυτό το πολιτικά ομόδοξο ζεύγος να μετατραπεί σε έναν αναντικατάστατο πόλο εξουσίας για την Τουρκία.
Στην κηδεία του «πολιτικού πατέρα» της, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, το 2015

Η Τανσού Τσιλέρ σήμερα είναι 70 χρονών. Ο σύζυγός της ήταν τόσο γοητευμένος από την προσωπικότητα αυτής της καθηγήτριας Οικονομικών που, όταν παντρεύτηκαν, αποφάσισε να πάρει εκείνος το επίθετό της.  Ηταν πολλοί εκείνοι που τον ειρωνεύτηκαν για την απόφασή του, αλλά ο κύριος Τσιλέρ ήταν πανευτυχής. Η πολιτική ευτυχία της ίδιας της Τσιλέρ τελείωσε τον Νοέμβριο του 1996 με την εμπλοκή της στο σκάνδαλο Σουσουρλούκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.