Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2017

#19. Χέλε Τόρνινγκ–Σμιτ/ Οι γυναίκες που κυβέρνησαν τον κόσμο

Από την Μπεναζίρ Μπούτο και την Γκόλντα Μέιρ έως την Κορασόν Ακίνο και την Τερέζα Μέι είναι δεκάδες οι γυναίκες στη σύγχρονη Ιστορία που ανέλαβαν τις τύχες των χωρών τους – και άρα του πλανήτη. Όχι για να αναπαράγουμε το στερεότυπο των γυναικών που κυβερνούν σαν άνδρες. Αλλά για να θυμίσουμε ότι η εξουσία είναι γένους θηλυκού.

Η ταυτότητα: Πρωθυπουργός της Δανίας από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Ιούνιο του 2015. Γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου του 1966. Κόμμα: Σοσιαλδημοκρατικό. Παντρεμένη, μητέρα ενός παιδιού.
 Το πορτρέτο: Πολλοί θα την θυμούνται για το κομψό και ακριβό ντύσιμό της από το οποίο δεν έλειπε ποτέ μια τσάντα Gucci. Αλλοι για τη σέλφι με τον Μπαράκ Ομπάμα στην κηδεία του Νέλσον Μαντέλα – η Μισέλ που καθόταν δίπλα έδειχνε να μην το εγκρίνει. Η Χέλε Τόρνινγκ – Σμιτ, πάντως, ήταν η πρώτη γυναίκα που ηγήθηκε του δανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος αλλά και της χώρας. Προηγουμένως είχε περάσει αρκετά χρόνια στα έδρανα του ευρωκοινοβουλίου και είχε παντρευτεί τον Στίβεν Κίνοκ, γιο του πρώην ηγέτη των βρετανών εργατικών Νιλ.
Και πολιτικά; Η Χέλε πλήρωσε τη στροφή προς τα δεξιά που έκανε πρώτα με την φορολογική μεταρρύθμιση, την οποία στήριξαν οι συντηρητικοί, και στη συνέχεια με την πώληση των μετοχών της εταιρίας ενέργειας Dong σε μια θυγατρική της Goldman Sachs. Στην πρώτη περίπτωση την εγκατέλειψαν οι κόκκινο-πράσινοι σύμμαχοί της, στη δεύτερη της γύρισε την πλάτη το ίδιο της το κόμμα. Στις εκλογές του 2015 το μπλοκ της κεντροαριστεράς ηττήθηκε, παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος και άφησε οριστικά πίσω της τα λούσα της πολιτικής.

Σήμερα, η Χέλε Τόρνινγκ – Σμιτ   είναι επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Save the Children International που στέργει τα παιδιά τα οποία έχουν πέσει θύματα καταστροφών και συγκρούσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.