Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017

#20. Αούνγκ Σαν Σου Κι/ Οι γυναίκες που κυβέρνησαν τον κόσμο

Από την Μπεναζίρ Μπούτο και την Γκόλντα Μέιρ έως την Κορασόν Ακίνο και την Τερέζα Μέι είναι δεκάδες οι γυναίκες στη σύγχρονη Ιστορία που ανέλαβαν τις τύχες των χωρών τους – και άρα του πλανήτη. Όχι για να αναπαράγουμε το στερεότυπο των γυναικών που κυβερνούν σαν άνδρες. Αλλά για να θυμίσουμε ότι η εξουσία είναι γένους θηλυκού.

Η Σιδηρά Ορχιδέα που δείχνει τον δρόμο προς τη δημοκρατία
Η ταυτότητα: Πρωθυπουργός της Μιανμάρ από τον Απρίλιο του 2016. Γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου του 1945. Κόμμα: Εθνική Ενωση για τη Δημοκρατία. Παντρεμένη, μητέρα δυο παιδιών.

Το πορτρέτο: Δεν την ονόμασαν τυχαία Σιδηρά Ορχιδέα. Η Αούνγκ Σαν Σου Κι υπέστη και άντεξε σε δοκιμασίες που μόνο λίγοι μεγάλοι της Ιστορίας κατάφεραν να ξεπεράσουν. Σε μια περίοδο πολιτικής δραστηριότητας 21 ετών η βραβευμένη με Νομπέλ Ειρήνης ηγέτιδα πέρασε τα 15 σε κατ’ οίκον περιορισμό. Είχε προηγηθεί η νίκη της στις εκλογές του 1990, τις οποίες ακύρωσαν οι στρατιωτικοί. Η Αούνγκ Σαν Σου Κι, όμως, δεν εγκατέλειψε ποτέ τον λαό της και την πίστη της στη δημοκρατία.
Η Αούνγκ Σαν Σου Κι απευθύνεται στον λαό, μετά τη λήξη του δεκαπενταετούς κατ’ οίκον περιορισμού, της, τον Νοέμβριο του 2010

Δεν το έκανε ακόμη κι όταν της απαγορεύτηκε να πει το τελευταίο αντίο στον ετοιμοθάνατο σύζυγό της Μάιλ Εϊρις, βρετανό μελετητή με τον οποίο έζησε μια κινηματογραφική ιστορία αγάπης. Και ούτε όταν υποχρεώθηκε να χάσει τους αγώνες των γιων της στο Λονδίνο – ο ένας από τους δύο δεν της μιλάει. Εζησε στη μοναξιά της έως την επιστροφή της δημοκρατίας και την αποτίναξη του στρατιωτικού ζυγού τον Νοέμβριο του 2010.
Η Αούνγκ Σαν Σου Κι επέστρεψε στην πολιτική. Όχι ως πρόεδρος αφού το νέο Σύνταγμα ήταν έτσι φτιαγμένο για να της το απαγορεύσει. Στην ουσία, όμως, είναι αυτή που ηγείται της χώρας. Και η ίδια το ξέρει: «Εγώ θα δείξω τον δρόμο στη Μιανμάρ» είχε δηλώσει λίγο πριν θριαμβεύσει στις εκλογές. Και τον δείχνει στα 71 της χρόνια. Με μια ζωή που ξανάρχισε από την αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.