Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017

Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα;

Το αυγό, πανάρχαιο σύμβολο της γέννησης και της γονιμότητας, το συναντάμε σε πολλές λατρείες και γιορτές της Άνοιξης, ακόμα και πρωτόγονες. Στη χριστιανική θρησκεία και παράδοση, ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα είναι το βάψιμο κόκκινων αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη. Γιατί όμως βάφουμε κόκκινα αυγά; Τι συμβολίζουν;


Η απάντηση βρίσκεται σε διάφορες εκδοχές και έχουν δοθεί πολλές ερμηνείες. Ας δούμε λοιπόν τι συμβολίζουν τα κόκκινα αυγά.
Η χριστιανική παράδοση θέλει τα αυγά, σύμβολο της γονιμότητας και της έναρξης ενός νέου κύκλου ζωής, να βάφονται κόκκινα γιατί συμβολίζουν το Αίμα του Χριστού.
Σύμφωνα με μία εκδοχή, η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς του Υιού της, ικετεύοντάς τους να μην τον βασανίσουν. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, τότε αυτά βάφηκαν κόκκινα.
Λένε ακόμα πως το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός, όπως το περίβλημα του αυγού, αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε.
Μια άλλη προσέγγιση συνδέει το κόκκινο χρώμα με τη Μαρία Μαγδαληνή. Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, θεώρησε τόσο απίθανο το γεγονός, «όσο και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα». Η Μαρία Μαγδαληνή τότε χρωμάτισε μερικά αυγά κόκκινα και του τα πήγε, για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.
Σύμφωνα με παρόμοια εκδοχή, η Μαρία η Μαγδαληνή πήγε στον Τιβέριο Καίσαρα και του ανακοίνωσε ότι αναστήθηκε ο Χριστός. Εκείνη την ώρα κάποιος κρατούσε δίπλα από τον Αυτοκράτορα ένα καλάθι αυγά. Ο αυτοκράτορας της είπε ότι, εάν αυτό που λέει είναι αλήθεια, τότε τα αυγά, από άσπρα που είναι, να γίνουν κόκκινα. Όπερ και εγένετο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.