Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017

Τι τρώμε την εβδομάδα της Διακαινησίμου;Διανύουμε την εβδομάδα της Διακαινησίμου, που κατέχει εξέχουσα θέση στο χριστιανικό εορτολόγιο. Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να τρώμε την εβδομάδα αυτή.


Ολόκληρη η εβδομάδα από το άγιο Πάσχα μέχρι την επομένη Κυριακή, δηλαδή την Κυριακή του Θωμά, λέγεται «διακαινήσιμος». Και οι εφτά ημέρες της θεωρούνται ως «μία» ημέρα και οι πιστοί, σύμφωνα με τον 66ο Κανόνα της Έκτης Οικουμενικής Συνόδου, πρέπει να τη γιορτάζουν με πνευματική ευφροσύνη και συμμετέχοντας όλη την εβδομάδα στη λατρεία της Εκκλησίας.
Είναι δε αξιοσημείωτο ότι κατά τη διάρκειά της μπορούμε να κοινωνούμε ακόμα και αν την προηγούμενη μέρα έχουμε φάει κρέας ή γαλακτοκομικά. Και όχι μόνο αυτό. Κατά τη διακαινήσιμη εβδομάδα τρώμε κρέας και την Τετάρτη και την Παρασκευή! Αυτό συμβαίνει γιατί ο πένθιμος χαρακτήρας της νηστείας δεν έχει θέση στο γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού. «Κατά δε την εβδομάδα της Διακαινησίμου ακινδύνως κρεωφαγήσομεν (να τρώμε κρέας) κατά την αυτής Τετράδα και Παρασκευήν· ως μία γαρ λογίζεται Κυριώνυμος το επταήμερον τούτο διάστημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.