Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017

Ποιος είπε για πρώτη φορά το «Χριστός Ανέστη»;

Ο πιο διαδεδομένος χαιρετισμός μετά την Ανάσταση και για τις επόμενες σαράντα ημέρες δεν είναι άλλος από το «Χριστός Ανέστη». Από πού προέρχεται όμως αυτή η έκφραση; Και ποιος είπε για πρώτη φορά το «Χριστός Ανέστη»;Η έκφραση «Χριστός Ανέστη» προέρχεται από μια ευαγγελική ρήση και αποτελεί την αρχή του γνωστότερου αναστάσιμου τροπαρίου που λέγεται κατά την ίδια περίοδο: «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασιν ζωήν χαρισάμενος…».
Στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (28:5-7) διαβάζουμε τα εξής: «Αποκριθείς δε ο άγγελος είπε προς τις γυναίκες· Μη φοβείσθε σεις, διότι εξεύρω ότι Ιησούν τον εσταυρωμένον ζητείτε, δεν είναι εδώ ΔΙΟΤΙ ΑΝΕΣΤΗ καθώς είπε, έλθετε και ίδετε τον τόπο όπου εκείτο ο Κύριος και υπάγετε ταχέως και είπατε προς τους μαθητάς αυτού ότι ΑΝΕΣΤΗ ΕΚ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ και θέλει πάει πρότερον υμών εις την Γαλιλαίαν, εκεί θέλετε ιδεί αυτόν, ιδού σας είπον».
Έτσι λοιπόν μαθαίνουμε από τον Λόγο του Θεού πως το «Χριστός Ανέστη» το είπε για πρώτη φορά ένας άγγελος του Θεού στις γυναίκες που πήγαιναν στον τάφο του Ιησού.
Ως χαιρετισμός δε καθιερώθηκε από τους πρώτους χριστιανούς. Χαιρετούσαν ο ένας τον άλλο με αυτόν το χαιρετισμό τόσο για να θυμούνται οι ίδιοι το θάνατο και την Ανάσταση του Κυρίου τους όσο και για να δίνεται μια μαρτυρία σ’ αυτούς που δεν είχαν ακούσει ποτέ για τον Ιησού Χριστό ή δεν πίστευαν στην Ανάστασή Του.
Μάλιστα, ως τις μέρες μας, το «Χριστός Ανέστη» αποδίδεται πάντα με χαρακτήρα ενθουσιώδη και με έντονη την εκδήλωση της ψυχικής ανάτασης. Σε ανταπάντηση της έκφρασης αυτής ανταποδίδεται η έκφραση «Αληθώς Ανέστη!» («Στ’ αλήθεια αναστήθηκε!»).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.