Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017

Γιώργος Παππάς: Ο πρώτος Ιθαγενής Ελληνικής καταγωγής

Στο πλαίσιο της σειράς μας «Τι γνωρίζουμε για τους Ιθαγενείς», ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο για να γνωρίσουμε τον πρώτο Έλληνα Ιθαγενή της Αυστραλίας, τον Γιώργο Παππά. Ο ιστορικός, ερευνητής και συγγραφέας Λέοναρντ Γιανισιέφσκι (Leonard Janiszewski) μίλησε για τον ιδιαίτερο αυτόν Έλληνα στον Πάνο Αποστόλου

Οι πληροφορίες που υπάρχουν για τον Γιώργο Παππά δεν είναι πολλές. Είναι όμως αρκετές για να γνωρίσουμε καλύτερα τον πρώτο Έλληνα Ιθαγενή της Αυστραλίας. Οι ημερομηνίες γέννησης και θανάτου του Παππά είναι γνωστές από τα αντίστοιχα πιστοποιητικά, όπως λέει στο Πρόγραμμά μας ο ιστορικός και ερευνητής Λέοναρντ Γιανισιέφσκι
St Steven's Church in Newtown, Sydney. First Greek Indigenous George Pappas was probably buried here.

Από πατέρα ναυτικό

Ο κ. Γιανισιέφσκι λέει στο Πρόγραμμά μας ότι ο Γιώργος Παππάς γεννήθηκε το 1814 στο Σίδνεϊ. "Γνωρίζουμε ότι ο πατέρας του ήταν Έλληνας ναυτικός, και γι’ αυτό έλαβε και αυτό το όνομα. Η μητέρα του ήταν Αυστραλή Ιθαγενής". "Επόμενως αν τα στοιχεία είναι σωστά", λέει ο ιστορικός, "ο Γιώργος Παππάς είναι ο πρώτος Αυστραλός ελληνικής καταγωγής που γεννήθηκε στην Αυστραλία".
Εδώ θα πρέπει να τονιστεί και η ιδιαίτερη σχέση των Ελλήνων ναυτικών με τους Βρετανούς. Στις αρχές του 19ου αιώνα, η Βρετανική Αυτοκρατορία ήταν η πιο ισχυρή ναυτική δύναμη στον κόσμο. Τα Επτάνησα ήταν μια από τις αποικίες της, όπως εξηγεί ο κ. Γιανισιέφσκι.
"Μεγάλος αριθμός Ελλήνων απασχολήθηκε στο βρετανικό πολεμικό και εμπορικό ναυτικό. Πολλοί Έλληνες ναυτικοί προέρχονταν από τα Ιόνια Νησιά, τα οποία ήταν υπό βρετανική κατοχή και επιρροή ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα. Επίσης, ήταν γνωστή η ιδιαίτερη σχέση των Ελλήνων με το υγρό στοιχείο".

Και Χριστιανός και ιθαγενής

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που γνωρίζουμε είναι ότι ο Παππάς ήταν από τους πρώτους Ιθαγενείς που βαφτίστηκαν Χριστιανοί. Αυτό δείχνει και την σχέση που είχε ο Έλληνας πατέρας του με την Εκκλησία. Επιπλέον, και σύμφωνα με τον ιστορικό και συγγραφέα Λέοναρντ Γιανισιέφσκι, ο χώρος ταφής του Γιώργου Παππά βρίσκεται σε προαύλιο χώρο ναού στο Σίδνεϊ…
Ο Παππάς απεβίωσε το 1849 και θάφτηκε στον Ναό του Αγίου Στεφάνου στο προάστιο Newtown του Σίδνεϊ. Ο τάφος του δεν έχει επιγραφή και πιθανώς βρίσκεται έξω από τα τείχη του σημερινού ναού. Επίσης, ο Παππάς ήταν από τους πρώτους Ιθαγενείς που βαπτίστηκαν και ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό.
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι χιλιάδες Έλληνες ναυτικοί αντίκρισαν το Σίδνεϊ από κάποιο βρετανικό πλοίο νωρίς και σαφώς προγενέστερα του 1827. Τότε έγινε η πρώτη καταγραφή καταδίκων ελληνικής καταγωγής σύμφωνα με τον τον ιστορικό Hugh Gilchrist.

Το αντίστοιχο ραδιοφωνικό απόσπασμα εδώ: http://www.sbs.com.au
Leonard Janiszewski is a Research Fellow with the Department of Modern History, Politics and International Relations at Macquarie University.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.