Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017

Το Ραμαζάνι στην Πόλη


Τα νταούλια μόλις αρχίσανε στη γειτονιά μου και αυτό ουσιαστικά σημαίνει την έναρξη της πρώτης ημέρας του Ραμαζανιού.

Τριάντα ημέρες με νηστεία, προσευχή, φιλανθρωπία. Από το πρωί ως τη δύση του ηλίου οι πιστοί μουσουλμάνοι δεν βάζουν τίποτα στο στόμα τους (ούτε φαγητό, ούτε νερό, ούτε τσιγάρο, ουτε τσίχλα καν)
Πηγαίνουν τακτικότερα για την καθημερινή προσευχή-κυρίως πάνε το βράδυ μετά το τελος του γεύματος και φυσικά στην προσευχή της Παρασκευής. Ραμαζάν ή Ραμαντάν, λέγεται ο ένας απο΄τους 12 σεληνιακούς μήνες του μουσουλμανικού ημερολογίου και επειδή στο σύνολό τους δεν συμπληρώνουν 365 αλλά περίπου 12 λιγότερες, τόσες είναι περίπου και οι μέρες που αρχίζει κάθε χρόνο νωρίτερα απο τον προηγούμενο το Ραμαζάνι.

Η τήρηση της νηστείας του Ραμαζανιού είναι ενα από τα πέντε βασικά καθήκοντα, ένας απο τους πέντε στύλους της πίστεως του καλού μουσουλμάνου, Η καθημερινή νηστεία, το ουρούτσι ( uruç) αρχίζει με την ανατολή του ήλιου και την πρωινή προσευχή και λίγει με την δύση και την απογευματινή, προτελευταία προσευχή.


Το τέλος της νηστείας ακολουθείται από φαγοπότι με κάθε καλό, αλλά ελαφρύ φαγήτο στο οποίο συμπεριλαμβάνεται πάντα σούπα και ένα ειδικό γλυκό που γίνεται μόνο αυτές τις μέρες.
Ως ψωμί τρώνε ένα είδος λαγάνας. Το γεύμα στο τέλος της νηστείας της ημέρας ονομάζεται ιφτάρι (iftar) και είναι συνήθως ευκαιρία για κοινωνικές συναναστροφές και ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ οικογενειών και φίλων.

Πολλά ιφτάρια γίνονται δημόσια, σε πλατείες, τζαμιά, μαγαζιά, ενώ συχνά πλούσιοι, πολιτικοί, Αρχές και εξουσίες κάνουν δημόσια ιφτάρια, προσφέροντας δωρεάν γεύμα σε φτωχούς και αστέγους .
Υπάρχουν και ιφτάρια που κάνουν οι δήμαρχοι, οι υπουργοί, ο πρωθυπουργός που καλούν πολιτικούς φίλους τους και δημόσια πρόσωπα, προσφέροντας ένα εορταστικό γεύμα.

Τα ξημερώματα, 2-3 ώρες πριν αρχίσει η νηστεία νταουλτζήδες περιφέρονται στις γειτονιές χτυπὠντας ρυθμικά τα νταούλια και τα τύμπανα τους.
Σκοπός να ξυπνήσουν οι νοικοκυρές και να ετοιμάσουν φαγητό, που τρώγεται πριν ξημερώσει .
Γίνεται έτσι και ένα δεύτερο γεύμα μέσα στην ημέρα, το οποίο ονομάζεται σαχούρ. (sahur) Η νηστεία θα κρατήσει ακριβώς 30 ημέρες.

Η 25 ημέρα που λέγεται Καντίρ (kadır gecesi), είναι και η πιο ιερή όλου του μήνα
Τότε νηστεύουν και όσοι δεν νηστεύον τις υπόλοιπες μέρες,Κάτι σαν τη δική μας Μεγάλη Παρασκευή.

Η τελευταία βραδιά αμέσως μετά την τελευταία μέρα νηστείας και πριν ξημερώσει η γιορτή, το μπαϋράμι λέγεται Αρεφέ (Arefe) και είναι αφιερωμένο στην προσευχή λόγου του κλεισίματος του μήνα και ενόψει της γιορτής.Ωστόσο η γιορτή αρχιζει ουσιαστικά από εκείνο το βράδυ (Κάτι σαν το δικό μας Μέγα Σάββατο δηλαδή).Οταν το  Ραμαζάνι τελειώσει από την επόμενη ημέρα αρχίζει το τριήμερο Μπαϋράμι του Ραμαζανιου, ή αλλιώς Μπαϋράμι των Γλυκών.
Σε αυτό ομως θα επανέλθουμε όταν έρθει η ώρα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.