Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017

Με αρχαίες ελληνικές τραγωδίες "θεραπεύουν" αμερικανούς στρατιώτες

Οι αρχαίες τραγωδίες μπαίνουν στην υπηρεσία του Πενταγώνου, καθώς με αυτές βοηθούν στρατιώτες να ξεπεράσουν το μετατραυματικό στρες από την πολεμική τους θητεία

Οι αρχαίες ελληνικές τραγωδίες του Αισχύλου, του Ευριπίδη και του Σοφοκλή έχουν μπει εδω και λίγα χρόνια στην υπηρεσία του Πενταγώνου, καθώς με αυτές βοηθούν στρατιώτες να ξεπεράσουν το μετατραυματικό στρες από την πολεμική τους θητεία, μέσω του προγράμματος «Θέατρο του Πολέμου» (Τheater of War) που βοηθά βετεράνους των πολέμων.   
To «Θέατρο του Πολέμου», ιδρυτής του οποίου είναι ο Μπράιαν Ντέρις, ξεκίνησε το 2007, όταν εκείνος, διαβάζοντας ένα άρθρο για την πλημμελή ιατρική φροντίδα που προσφερόταν σε βετεράνους των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, απευθύνθηκε στον αμερικανικό στρατό με μια τολμηρή πρόταση: να σκηνοθετήσει παραστάσεις αρχαίων ελληνικών τραγωδιών με το σκεπτικό ότι οι εμπειρίες των ηρώων θα βοηθούσαν τους στρατιωτικούς να ανακουφιστούν από τον πόνο και να απαλύνουν τις παρενέργειες του μετατραυματικού άγχους από το οποίο πάσχουν πολλοί βετεράνοι.
Κι οι βετεράνοι αυτοί είναι πολλοί: ο Αμερικανικός Οργανισμός Υποθέσεων Βετεράνων εκτιμά ότι το 20% των βετεράνων που επιστρέφουν στη χώρα εμφανίζουν συμπτώματα μετατραυματικού στρες. 
Κι ο «Αίαντας», ο «Φιλοκτήτης» και ο «Προμηθέας Δεσμώτης» είναι μερικές από τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες που τα στελέχη του «Θεάτρου του Πολέμου» επιλέγουν να παρουσιάσουν σε βετεράνους Αμερικανούς στρατιώτες, θεωρώντας ότι τα μηνύματα που περνούν θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν τις τραυματικές εμπειρίες τους στα μέτωπα του πολέμου. 
Η πρώτη παράσταση έγινε σε 400 πεζοναύτες στο Σαν Ντιέγκο τονΜάιο του 2008 και έναν χρόνο αργότερα, το 2009, το «Θέατρο του Πολέμου» παρουσίασε τον «Φιλοκτήτη» σε 250 αξιωματικούς στο Πεντάγωνο, με πρωταγωνιστή τον γνωστό ηθοποιό Πολ Τζιαμάτι.
Κατόπιν ακολούθησε ένα συμβόλαιο για παραστάσεις της αρχαίας τραγωδίας σε 100 στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό.
Πρόσφατα μάλιστα, το εγχείρημα μεταφέρθηκε και στη Βρετανία, όπου η οργάνωση για τη στήριξη βετεράνων «Glen Art»παρουσίασε σε 120 αλεξιπτωτιστές τον «Αίαντα».
Η επικεφαλής της «Glen Art», Φιόνα Μακντόναλντ, ισχυρίζεται ότι οι τραγωδίες θα βοηθήσουν τους στρατιώτες να ανοιχτούν: «Οταν άνθρωποι που έχουν πολεμήσει σήμερα αναγνωρίζουν τα λόγια που έχουν γραφτεί χιλιάδες χρόνια πριν και συνειδητοποιούν ότι δεν είναι οι μόνοι που έχουν τέτοιες εμπειρίες, τότε έχουμε ήδη πετύχει πολλά», τονίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.