Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017

Το Φεστιβάλ Woodstock του 1969 η ιστορια του


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ WOODSTOCK;
Το Φεστιβάλ του Woodstock ήταν μια τριήμερη συναυλία (η οποία έσπασε σε μια τέταρτη μέρα) που περιελάμβανε  σεξ, ναρκωτικά και ροκ nl – και πολλυ λάσπη. Το Φεστιβάλ Μουσικής Woodstock του 1969 έχει γίνει μια εικόνα της αντιπολίτευσης hippie της δεκαετίας του ’60.
Ημερομηνίες: 15-18 Αυγούστου 1969
Τοποθεσία: Το γαλακτοπαραγωγικό αγρόκτημα του Max Yasgur στην πόλη Bethel (εκτός της White Lake, Νέα Υόρκη)
Επίσης γνωστό ως: Φεστιβάλ Μουσικής Woodstock; Έκθεση Υδροχόου: Τρεις Ημέρες Ειρήνης και Μουσικής
ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ
Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Woodstock ήταν τέσσερις νεαροί: ο John Roberts, ο Joel Rosenman, ο Artie Kornfeld και ο Mike Lang. Ο παλαιότερος από τους τέσσερις ήταν μόνο 27 ετών κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Woodstock.
Ο Ρόμπερτς, κληρονόμος μιας φαρμακευτικής περιουσίας, και ο φίλος του Rosenman αναζητούσαν έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα του Roberts για να επενδύσουν σε μια ιδέα που θα τους έκανε ακόμα περισσότερα χρήματα. Αφού έβαλε μια διαφήμιση στους The New York Times, η οποία δήλωνε: «Νέοι άντρες με απεριόριστο κεφάλαιο που αναζητούν ενδιαφέρουσες, νόμιμες επενδυτικές ευκαιρίες και επιχειρηματικές προτάσεις» συναντήθηκαν με τους Kornfeld και Lang.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Η αρχική πρόταση του Kornfeld και Lang ήταν να κατασκευάσει ένα στούντιο ηχογράφησης και ένα καταφύγιο για ροκ μουσικούς στο Woodstock της Νέας Υόρκης (όπου ο Bob Dylan και άλλοι μουσικοί έζησαν ήδη). Η ιδέα μετατράπηκε σε δημιουργία μιας διήμερης ροκ συναυλία για 50.000 ανθρώπους με την ελπίδα ότι η συναυλία θα συγκεντρώσει αρκετά χρήματα για να πληρώσει για το στούντιο.
Οι τέσσερις νεαροί άνδρες άρχισαν να εργάζονται για τη διοργάνωση ενός μεγάλου μουσικού φεστιβάλ. Βρήκαν μια θέση για την εκδήλωση σε ένα βιομηχανικό πάρκο στο κοντινό Wallkill της Νέας Υόρκης.
Έγραψαν εισιτήρια (7 δολάρια για μία ημέρα, 13 δολάρια για δύο ημέρες και 18 δολάρια για τρεις ημέρες), τα οποία θα μπορούσαν να αγοραστούν σε επιλεγμένα καταστήματα ή μέσω ταχυδρομικής παραγγελίας.
Οι άνδρες εργάστηκαν επίσης για την οργάνωση τροφίμων, την υπογραφή μουσικών και την πρόσληψη ασφάλειας.
Τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα
Το πρώτο από τα πολλά πράγματα που πήγαν στραβά στο Φεστιβάλ Woodstock ήταν η τοποθεσία. Ανεξάρτητα από το πόσο νέοι άνδρες και οι δικηγόροι τους περιστρέφονταν, οι πολίτες της Wallkill δεν ήθελαν να γλιστρήσουν στην πόλη τους χιλιαδες χίπις με τα ναρκωτικά.
Μετά από πολλες διαμαρτυρίες, η πόλη Wallkill ψήφισε νόμο στις 2 Ιουλίου 1969 που απαγόρευε ουσιαστικά τη συναυλία από την περιοχή τους.
Όλοι όσοι ασχολούνταν με το Φεστιβάλ Woodstock πανικοβλήθηκαν. Τα καταστήματα αρνήθηκαν να πουλήσουν άλλα εισιτήρια και οι διαπραγματεύσεις με τους μουσικούς απέτυχαν. Μόλις ένα μήνα και μισό πριν αρχίσει το Φεστιβάλ Woodstock, έπρεπε να βρεθεί μια νέα θέση.
Ευτυχώς, στα μέσα Ιουλίου, πριν πάρα πολλοί άνθρωποι άρχισαν να ζητούν επιστροφές για τα εισιτήρια που είχαν ήδη αγοράσει, ο Max Yasgur προσφέρθηκε στο αγρόκτημα γαλακτοπαραγωγής των 600 στρεμμάτων στο Bethel της Νέας Υόρκης για τη θέση του Φεστιβάλ Woodstock.
Δεδομένου ότι τυχεροί είχαν βρει μια νέα θέση, η αλλαγή της τελευταίας στιγμής του χώρου έβαλε σοβαρά το χρονοδιάγραμμα του Φεστιβάλ. Πρέπει να συντάσσονται νέες συμβάσεις για τη μίσθωση του αγροκτήματος γαλακτοπαραγωγής και των γύρω περιοχών και να επιτρέπεται η απόκτηση του Φεστιβάλ Woodstock στην πόλη.
Η κατασκευή της σκηνής, ένα περίπτερο εκτελεστών, χώροι στάθμευσης, εκθεσιακοί χώροι και μια παιδική χαρά είχαν καθυστερήσει και μόλις τελείωσαν εγκαίρως για την εκδήλωση.
Ορισμένα πράγματα, όπως οι θάλαμοι των εισιτηρίων και οι πύλες, δεν ολοκληρώθηκαν εγκαίρως.
Καθώς η ημερομηνία πλησίαζε, δημιουργήθηκαν περισσότερα προβλήματα. Σύντομα φάνηκε ότι οι εκτιμήσεις των 50.000 ανθρώπων τους ήταν πολύ χαμηλές και η νέα εκτίμηση αυξήθηκε σε πάνω από 200.000 άτομα.
Οι νεαροί άνδρες προσπάθησαν τότε να φέρουν περισσότερες τουαλέτες, περισσότερο νερό και περισσότερο φαγητό. Ωστόσο, οι παραχωρησιούχοι τροφίμων απειλούσαν να ακυρώσουν την τελευταία στιγμή (οι διοργανωτές είχαν μισθώσει τυχαία άτομα που δεν είχαν εμπειρία σε παραχωρήσεις) και έπρεπε να ανησυχούν για το αν θα μπορούσαν ή όχι να μεταφέρουν το ρύζι ως εφεδρική προμήθεια τροφίμων.
Επίσης, ήταν ενοχλητική η απαγόρευση της τελευταίας στιγμής στους αστυνομικούς εκτός εργασίας να εργάζονται στο Φεστιβάλ Woodstock.
ΦΕΣΤΙΒΑΛ WOODSTOCK
Την Τετάρτη 13 Αυγούστου (δύο μέρες πριν το Φεστιβάλ ήταν να ξεκινήσει), υπήρχαν ήδη περίπου 50.000 άνθρωποι κάμπινγκ κοντά στη σκηνή.
Αυτές οι πρώτες αφίξεις είχαν περπατήσει κατευθείαν μέσα από τα τεράστια κενά στο φράχτη, όπου οι πύλες δεν είχαν τοποθετηθεί ακόμα.
Δεδομένου ότι δεν υπήρχε κανένας τρόπος για να φτάσουν οι 50.000 άνθρωποι να εγκαταλείψουν την περιοχή για να πληρώσουν εισιτήρια και δεν υπήρχε χρόνος για να φτιάξουν τις πολυάριθμες πύλες για να αποτρέψουν ακόμα περισσότερους ανθρώπους απλά να περπατήσουν μέσα, οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να κάνουν την εκδήλωση δωρεάν συναυλία.
Αυτή η δήλωση μιας ελεύθερης συναυλίας είχε δύο σοβαρές συνέπειες. Το πρώτο από τα οποία ήταν ότι οι διοργανωτές θα χάσουν τεράστια χρηματικά ποσά, τοποθετώντας το γεγονός αυτό. Το δεύτερο αποτέλεσμα ήταν ότι καθώς οι ειδήσεις εξαπλώθηκαν ότι ήταν τώρα μια ελεύθερη συναυλία, εκτιμάται ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατευθύνθηκαν προς Bethel, Νέα Υόρκη.
Η αστυνομία έπρεπε να απομακρύνει χιλιάδες αυτοκίνητα. Εκτιμάται ότι περίπου 500.000 άνθρωποι έφθασαν στην πραγματικότητα στο Φεστιβάλ Woodstock.
Κανείς δεν είχε προγραμματιστεί για μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Οι αυτοκινητόδρομοι στην περιοχή έγιναν κυριολεκτικά χώροι στάθμευσης καθώς οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους
Έχουν περάσει σχεδόν πενήντα χρόνια από τότε που 30 συγκροτήματα και καλλιτέχνες ήταν μέρος της ιστορίας rock ως καλλιτέχνες στο αρχικό φεστιβάλ Woodstock. Για μερικούς, ξεκίνησαν οι σταδιοδρομίες. Για άλλους, ήταν μια άλλη συναυλία (αν και με ένα ακροατήριο μισού εκατομμυρίου). Μερικοί έχουν φύγει, μερικοί έχουν ξεθωριάσει την ιστορία και κάποιοι είναι ζωντανοί, καλά, και ακόμα κάνουν μουσική

THE BAND

Capitol Records
Ο κιθαρίστας Robbie Robertson σπάνια εκτελεί δημόσια (τελευταία φορά ήταν στο Φεστιβάλ Crossroads του Eric Clapton το 2007), αλλά έχει κάνει σημαντικές δουλειές σε ταινίες, ως παραγωγός, ερμηνευτής ή συνθέτης. Ο τυμπανιστής Levon Helm κέρδισε ένα Grammy για το άλμπουμ του 2007, Dirt Farmer και ταξίδεψε με το δικό του συγκρότημα μέχρι το θάνατό του από τον καρκίνο το 2012. Ο Keyboardist Garth Hudson εμφανίζεται με το συγκρότημά του The Best! Και είναι απασχολημένος παίκτης συνεδρίας. Ο μπασίστας / τραγουδιστής Rick Danko πέθανε το 1999 μετά από χρόνια παυσίπονων και αλκοόλ λόγω χρόνιου πόνου από το 1968. Ο βασιλόφιλος Richard Manuel αυτοκτόνησε το 1986 μετά από μακρύ αγώνα

JOAN BAEZ

Vanguard Records
Πριν από τη Woodstock, η μουσική της αντανακλούσε έντονα την αντίθεσή της στον πόλεμο του Βιετνάμ και στο πάθος της για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από την Woodstock επέκτεινε τον ακτιβιστή της για να συμπεριλάβει το περιβάλλον, τη θανατική ποινή, τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και των λεσβιών, τη φτώχεια και τον πόλεμο στο Ιράκ. Το πιο πρόσφατο άλμπουμ της, το Day After Tomorrow, κυκλοφόρησε το 2008 και συνεχίζει να διατηρεί ένα βαρύ περιοδικό περιοδεία

BLOOD SWEAT & TEARS

Ο ηγέτης τραγουδιστής Steve Katz είναι το μοναδικό μέλος της μπάντας που ήταν στη σύνθεση που έκανε στο Woodstock. Ο David Clayton-Thomas, ηγέτης τραγουδιού το 1969, άφησε το συγκρότημα το 1972, αλλά επέστρεψε για δύο ακόμη σκηνές, το μακρύτερο τρέξιμο από το 1984-2004. Συνεχίζει να κάνει περιοδεία ως σόλο πράξη. Ο τυμπανιστής Bobby Colomby κατέχει σήμερα μια εταιρεία διαχείρισης ταλέντων στο Λος Άντζελες. Ο μπασίστας Jim Fielder έχει μια επιτυχημένη καριέρα ως μουσικός συνόδου και είναι τώρα μέλος του υποστηρικτικού συγκροτήματος του Neil Sedaka. Ο multi-instrumentalist Dick Halligan συνθέτει και εκτελεί τζαζ και μουσική δωματίου. Ο σαξοφωνίστας Fred Lipsius διδάσκει στο Berklee College of Music στη Βοστώνη. Ο Trumpeter Lew Soloff παίζει με το Κουαρτέτο Τζαζ του Μανχάταν.

BUTTERFIELD BLUES BAND

Ήταν λίγοι μήνες μετά το Woodstock ότι το Butterfield Blues Band διαλύθηκε. Ο ίδιος ο ιδρυτής Paul Butterfield έκανε ατομική και συνάντηση εργασίας μέχρι το θάνατό του το 1987, σε ηλικία 44 ετών, από καρδιακή προσβολή που αποδόθηκε σε χρόνια κακοποίησης από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Ο σαξοφωνίστας David Sanborn είχε μια πολύ επιτυχημένη καριέρα ως ερμηνευτής και συνθέτης. Απελευθερώθηκε ένα νέο στούντιο άλμπουμ, Μόνο το Everything, το 2010 και διοργανώνει ένα πολυάσχολο πρόγραμμα ξενάγησης. Ο κιθαρίστας Buzz Feiten εντάχθηκε στο The Rascals και είναι πλέον ένας παίκτης σόλο και συνόδου. Περισσότερο ”

CANNED HEAT

Οι συν-ιδρυτές της ταινίας Alan “Blind Owl” Wilson και ο Bob “The Bear” Hite πέθαναν το 1970 και το 1981, αντίστοιχα. Ο τραγουδιστής “Fito” de la Parra εξακολουθεί να παίζει με τη μπάντα τακτικά. Ο κιθαρίστας Harvey “The Snake” Mandel και ο μπασίστας Larry “The Mole” Taylor έφυγαν το 1970 για να συμμετάσχουν στους Bluesbreakers του John Mayall. Οι Mandel, Taylor και de la Parra βρίσκονται στην τρέχουσα σύνθεση της Canned Heat, η οποία περιοδεύει διεθνώς το 1016

JOE COCKER

Ο Cocker συνέχισε να περιοδεύει και να καταγράφει ουσιαστικά χωρίς διακοπή από το Woodstock. Το 21ο στούντιο άλμπουμ του, το Hard Knocks κυκλοφόρησε το 2010.Στις 22 δεκεμβριου 2014 πεθανε απο καρκινο του πνευμονα!

COUNTRY JOE AND THE FISH

Η ηγετική τραγουδίστρια “Country Joe” McDonald ξεκίνησε μια σόλο σταδιοδρομία αφού η ομάδα του διαλύθηκε το 1971. Αυτός και άλλοι πρωταγωνιστές του Woodstock πραγματοποίησαν περιοδεία το καλοκαίρι του 2009 ως Heroes του Woodstock. Ο κιθαρίστας Barry “The Fish” Ο Melton είναι δικηγόρος από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και εργάζεται ως δημόσιος αμυντικός στην Καλιφόρνια. Επίσης περιηγείται με τη δική του μπάντα, τους δεινοσαύρους.

CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL

Μετά την κατάρρευση του CCR το 1972, οι αδελφοί John (ηγέτης τραγουδιστής-κιθαρίστας-τραγουδοποιός) και ο Tom (κιθαρίστας) Fogerty ακολούθησαν καθένα σόλο καριέρα. Ο Τομ πέθανε από το AIDS το 1990. Ο John συνεχίζει να γράφει και να περιοδεύει ενεργά. Απελευθερώθηκε το The Blue Ridge Rangers Ride Again το 2009. Ο μπασίστας Stu Cook και ο drummer Cosmo Clifford σχημάτισαν το Creedence Clearwater Revisited το 1995. Είναι ακόμα ενεργόι με τον όμιλο, κάνοντας το παλιό κατάλογο CCR.

CROSBY, STILLS, NASH & YOUNG

Ο Neil Young μόλις συνεργαζόταν με τον Graham Nash, τον Stephen Stills και τον David Crosby όταν εμφανίστηκαν στο Woodstock – η πρώτη δημόσια παράσταση τους. Και οι δύο διαμορφώσεις (CSN και CSNY) συνεχίζουν να εκτελούνται μαζί σήμερα. Επιπλέον, ο Young συνεχίζει μια μακρά και επιτυχημένη ατομική καριέρα.

GRATEFUL DEAD

Δύο μέλη της σειράς Woodstock πέθαναν: ο πληκτρολογικός Ron “Pigpen” McKernan το 1973 και ο κιθαρίστας / τραγουδιστής Jerry Garcia, του οποίου ο θάνατος το 1995 σημάδεψε το τέλος της τριετίας της μπάντας. Ο Bob Weir (κιθάρα), ο Phil Lesh (μπάσο), ο Bill Kreutzmann (τύμπανα), ο Mickey Hart (τύμπανα) και ο Tom Constanten (πληκτρολόγια) έχουν κάνει σόλο καριέρα και έχουν συνεργαστεί σε διάφορους συνδυασμούς από το 1998. Weir, Οι Lesh, Kreutzmann και Hart έχουν περιοδεύσει τα τελευταία χρόνια ως The Dead. Το Constanten περιόδευσε με άλλους πρωταγωνιστές της Woodstock ως Ήρωες του Woodstock.

ARLO GUTHRIE

Εκτός από τη συνέχιση της γραφής και της εκτέλεσης τραγουδιών σχετικά με την κοινωνική αδικία, ο Guthrie εμφανίστηκε σε ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές, συνέλεξε συναυλίες και έγραψε παιδικό βιβλίο. Το 28ο του άλμπουμ, Tales of ’69 κυκλοφόρησε το 2009. Συνεχίζει να περιοδεύει, συχνά με το γιο του, τον Abe.

KEEF HARTLEY

Από το 1969 έως το 1975, ο Hartley κυκλοφόρησε εννέα άλμπουμ πριν εγκαταλείψει το ραντάρ έως ότου κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του το 2007. Αφήνει τη μουσική βιομηχανία και ανοίγει μια επιχειρηματική δραστηριότητα. Είχε αντικαταστήσει τον Ringo Starr ως τυμπανιστή για τον Rory Storm και τους τυφλούς, όταν ο Ringo υπέγραψε με τους The Beatles. Hartley πέθανε το 2011 σε ηλικία 67 ετών.

TIM HARDIN

Στα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν τον Woodstock, ο Hardin κυκλοφόρησε τέσσερα άλμπουμ, από τα οποία κανένας δεν έκανε ιδιαίτερα καλά. Παρά το γεγονός ότι έκανε κράτηση στο Woodstock, ήταν περισσότερο γνωστός ως τραγουδοποιός (το “Reason To Believe” του Rod Stewart και το συχνά καλυμμένο “If I Were A Carpenter”) απ ‘ότι ως ερμηνευτής. Κατά τη δεκαετία του ’70 έσπασε το χρόνο του μεταξύ των Η.Π.Α. και του Ηνωμένου Βασιλείου και έγινε ολοένα και περισσότερο αγκιστρωμένος στα σκληρά φάρμακα. Το 1980, πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης και μορφίνης στην ηλικία των 39 ετών.

RICHIE HAVENS

Ο Γούντστοκ μεταμόρφωσε τους Havens από το αγαπημένο του Greenwich Village σε ένα διεθνές αστέρι. Από τότε δεν έχει σταματήσει να εργάζεται, απελευθερώνοντας 23 άλμπουμ, πιο πρόσφατα Nobody Left To Crown το 2008. Συνέχισε να περιοδεύει και τον Αύγουστο του 2009 έπαιξε στο χώρο της αυθεντικής σκηνής Woodstock για την 40η επέτειο του φεστιβάλ. Οι Havens πέθαναν στην ηλικία των 71 ετών το 2013.

JIMI HENDRIX

Ο Hendrix ήταν η κλείνοντας πράξη στο Woodstock. Η προγραμματισμένη παράσταση της Κυριακής το βράδυ δεν συνέβη μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, πολύ καιρό μετά από λίγες χιλιάδες από το αρχικό πλήθος μισού εκατομμυρίου είχε πάει σπίτι. Πέθανε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, αναφερόμενος στο να πνιγεί στο θάνατο αφού κατανάλωσε υπερβολική ποσότητα κρασιού και υπνωτικών χαπιών. Τα συναυλιακά του Woodstock συμπεριλάμβαναν τον μπασίστα Billy Cox, ο οποίος πήγε για να κάνει solo και συνεδριάσεις. Juma Sultan (congas), ηχογραφημένη με έναν αριθμό καλλιτεχνών τζαζ. Και ο Jerry Velez (κρουστά) που συνεργάστηκε με διάφορους καλλιτέχνες και εργάστηκε ως παραγωγός και μουσικός διευθυντής. Ο Larry Lee (φωνητικά / κιθάρα) πέθανε το 2007. Ο Mitch Mitchell (τύμπανα) πέθανε το 2008.

INCREDIBLE STRING BAND

Αρχικά ένα τρίο, αυτό το ψυχεδελικό folk συγκρότημα από τη Σκωτία είχε επεκταθεί σε τέσσερα μέλη από τη στιγμή που έπαιξαν το Woodstock. Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος το 1974, οι συνιδρυτές Robin Williamson και Clive Palmer επικεντρώθηκαν σε σόλο καριέρα. Εκτός από έναν παραγωγικό 47 κατάλογο άλμπουμ (συμπεριλαμβανομένων δύο κυκλοφόρησε το 2008) Williamson έχει επίσης δημοσιεύσει ένα μυθιστόρημα, πολλά βιβλία ποίησης και πολλά στην κελτική ιστορία. Ο Palmer ήταν μέσα και έξω από τη μουσική, συμπεριλαμβανομένου ενός δεύτερου stint με το Incredible String Band όταν αναβιώθηκε από το 1999-2006. Η Rose Simpson και η Licorice McKechnie εγκατέλειψαν την μουσική επιχείρηση μετά την πρώτη αποχώρηση του συγκροτήματος.

JEFFERSON AIRPLANE

Ο Marty Balin (φωνητικά) παρέμεινε ενεργός στην μουσική επιχείρηση, κυκλοφόρησε οκτώ σόλο άλμπουμ και ερμήνευσε με τον διάδοχο της μπάντας Jefferson Starship. Το Grace Slick (φωνητικά) αποσύρθηκε από τη μουσική το 1988 μετά από ένα stint με το Starship και πήρε τη ζωγραφική και το σχέδιο. Ο Paul Kantner (κιθάρα, φωνητικά) έμεινε κοντά στο σπίτι, περιστασιακά ερμηνεύοντας το Starship μέχρι το θάνατό του το 2016. Οι Jorma Kaukonen (κιθάρα, φωνητικά) και Jack Casady (μπάσο) δημιούργησαν το Hot Tuna μετά την πτήση με το αεροπλάνο. Τόνος. Ο Nicky Hopkins (πιάνο) εργάστηκε ως σολίστας και καλλιτέχνης μέχρι να πεθάνει το 1994 σε ηλικία 50 ετών από επιπλοκές από την εντερική χειρουργική επέμβαση. Τραγουδιστής Spencer Dryden ήταν μέσα και έξω από τη μουσική, και πέθανε από καρκίνο του παχέος εντέρου το 2005

JANIS JOPLIN

Όπως ο Jimi Hendrix, ο Joplin έζησε για λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά τον Woodstock. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ήταν σε και μακριά τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Τον Οκτώβριο του 1970 πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης, ενώ κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης θα γίνει το πιο επιτυχημένο άλμπουμ της, το Pearl.

MELANIE (SAFKA)

Η Melanie είχε γράψει μόνο ένα άλμπουμ πριν από το Woodstock. Άλλο 33 ακολούθησε, το πιο πρόσφατο, Ever Since You Never Heard of Me, το 2010. Εξακολουθεί να εκτελεί μερικές συναυλίες το χρόνο και συνεχίζει να γράφει μουσική, συμπεριλαμβανομένου του θεματικού τραγουδιού της τηλεοπτικής σειράς Beauty and the Beast.

MOUNTAIN

Μόλις τρεις φορές πριν πάρουν τη σκηνή στο Woodstock. Με τα χρόνια, η Δύση (κιθάρα, φωνητικά) έχει σχηματίσει και ανασχηματίσει το Mountain αρκετές φορές, ενώ παράλληλα εκτελεί και σόλο καλλιτέχνη. Ο Pappalardi (μπάσο, φωνητικά) κινήθηκε από την εκτέλεση σε παραγωγή άλμπουμ κατά τη δεκαετία του ’70. Το 1983, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τη σύζυγό του, Gail, συν-συγγραφέας πολλών τραγουδιών στο βουνό. Ο Smart, ο οποίος αντικαταστάθηκε από το Corky Laing με βαρέλια λίγο μετά τον Woodstock, συνέχισε να συνεργάζεται με τον Todd Rundgren και τον Ian & Sylvia. Ο Knight άφησε μουσική για να εργαστεί ως μηχανικός, συγγραφέας και από το 1999 ως το 2007 μέλος του διοικητικού συμβουλίου της πόλης του Woodstock.

QUILL

Το Quill της Βοστώνης δεν ήταν γνωστό έξω από το Βορειοανατολικό το 1969 και η παράσταση στο Woodstock δεν έκανε τίποτα για να αλλάξει αυτό. Ήταν ένα αγαπημένο πλήθος, αλλά ένα τεχνικό σφάλμα έκανε την ταινία της σειράς τους άχρηστη στην ταινία του Woodstock που έκανε οικιακά ονόματα άλλων. Ως αποτέλεσμα, η ετικέτα τους (Ατλαντικός) έχασαν το ενδιαφέρον τους και διαλύθηκαν σύντομα στη συνέχεια. Μόνο ο ντράμερ Roger North παρέμεινε στην μουσική επιχείρηση, ερμηνεύοντας με τους Holy Modal Rounders μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80 πριν προχωρήσει στη σχεδίαση τυμπάνων

SANTANA

Πιο γρήγορα από την Santana μετά την εμφάνισή τους στο Woodstock. Το συγκρότημα συνεχίστηκε, με ευρύ φάσμα προσωπικού, υπό την καθοδήγηση του ιδρυτή και του κιθαρίστα Carlos Santana (με εξαίρεση μια σύντομη περίοδο στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν η μπάντα έπαιξε χωρίς αυτόν.) Ο πληκτρολόγιο / τραγουδιστής Gregg Rolie πήγε Για να γίνει ένα από τα αρχικά μέλη του Journey το 1973. Συνεχίζει να παίζει με τον Gregg Rolie Band. Ο τραγουδιστής Michael Shrieve, ο νεαρότερος καλλιτέχνης Woodstock στην ηλικία των 20 ετών, συνέχισε να δουλεύει με μια σειρά άλλων rock πράξεων. Σήμερα εκτελεί στο δικό του συγκρότημα, μια ομάδα τζαζ σύντηξης. Ο David Brown (μπάσο) πέθανε το 2000 από ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια. Το 2016, η Santana, η Shrieve και άλλα επιζώντα μέλη της αρχικής ομάδας έδωσαν μια σειρά συναυλιών επανένωσης στο Λας Βέγκας.

JOHN SEBASTIAN

Ο Sebastian είχε αποχωρήσει από το The Lovin ‘Spoonful το 1968. Ήταν στο κοινό που απολάμβανε τη σειρά “Country Joe” του McDonald όταν το μέλος του προσωπικού του συναυλία τον αναγνώρισε και του ζήτησε να παίξει ένα αυτοσχέδιο σετ επειδή πολλοί από τους προγραμματισμένους ερμηνευτές ήταν ακόμα κολλημένοι σε εμπλοκές Μακριά από το χώρο. Το 1970 κυκλοφόρησε το πρώτο από τα μισά δισεκατομμύρια σόλο άλμπουμ. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 έχει επικεντρωθεί στη συγγραφή και εκτέλεση μουσικής για κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές, καθώς και σε εκπαιδευτικά βίντεο για σπουδαστές κιθάρας.

SHA NA NA

Τα ρούχα, τα μαλλιά και η μουσική τους ήταν αυστηρά από τη δεκαετία του ’50, εμφανώς εκτός τόπου, ακόμη και στον εκλεκτικό συνδυασμό μουσικών στυλ στο Woodstock. Παρά την χλιαρή υποδοχή, έφτασαν στην ταινία Grease και είχαν τη δική τους τηλεοπτική εκπομπή από το 1977-1982. Έχουν κυκλοφορήσει 21 άλμπουμ (εκτός από το soundtrack του Woodstock.) Η μπάντα είναι ακόμα ενεργή, με δύο πρωτότυπα μέλη, Donny York και Jocko Marcellino, που χαρακτηρίστηκαν.

RAVI SHANKAR

Ο πιο διάσημος παίκτης σιτάρ στον κόσμο προσκλήθηκε στο Woodstock με βάση τη συνεργασία του με τους The Beatles (ειδικά τον George Harrison) και την εμφάνισή του στο Φεστιβάλ Pop Monterey το 1967. Η μουσική του δεν ήταν σκόπιμα ψυχεδελική, αλλά αυτό ακουγόταν (Η οποία, ειρωνικά, ο Shankar απορρίπτει θερμά). Είχε κυκλοφορήσει 16 άλμπουμ πριν από την παράσταση του Woodstock και κατάφερε να διαχειριστεί σχεδόν δύο ακόμα δωδεκάδες ανάμεσα στο θάνατο και το θάνατό του στην ηλικία 92 ετών το 2012.

SLY AND THE FAMILY STONE

Όπως και πολλές από τις πράξεις του Woodstock. Παρ ‘όλα αυτά, έδωσαν αυτό που θεωρείται μία από τις καλύτερες ζωντανές επιδόσεις τους. Τα πράγματα πήγαν κάτω από το λόφο γρήγορα τους επόμενους μήνες, καθώς ο Sly Stone έγινε ολοένα και πιο βυθισμένος στη σκηνή των ναρκωτικών. Αφού τελικά το συγκρότημα διαλύθηκε το 1975, ο Sly έκανε μερικά σόλο άλμπουμ, αλλά η καριέρα του δεν ανέκτησε ποτέ την έλξη. Ο αδελφός του Sly Freddie έγραψε και παρήγαγε μουσική και σήμερα είναι υπουργός. Η αδελφή Rosie εργάστηκε ως τραγουδιστής σόλο και συνόδου. Η αδελφή Vet τώρα αντιμετωπίζει το συγκρότημα αφιερωμένων σε στίχους, Family Stone. Το 2011, η Stone κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ αποτελούμενο από εκδόσεις των προτύπων του ομίλου, είμαι ο Back-Friends & Family. Δεν εξετάστηκε ευνοϊκά.

BERT SOMMER

Εκτός από ένα σύντομο όριο με το The Left Banke, η μουσική σταδιοδρομία του Sommer ήταν ως σόλο καλλιτέχνης. Είναι γνωστός για το single του “We’re All Playing In The Same Band”, κυκλοφόρησε τέσσερα άλμπουμ μεταξύ του 1969 και του 1977. Εμφανίστηκε στην πρωτότυπη παραγωγή του Broadway των Hair. Ο Sommer πέθανε το 1990 σε ηλικία 41 ετών από αναπνευστική νόσο.

SWEETWATER

Το Sweetwater ήταν πολύ ψηλός στο Woodstock. Είχαν περιοδεύσει με τις πόρτες και άνοιξαν για τον Eric Burdon και τα ζώα. Ήταν πρώιμοι υιοθετώντες του ψυχεδελικού στυλ τελικά δημοφιλή από το Jefferson Airplane. Μόλις λίγους μήνες μετά από το Woodstock, ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα άφησε τον τραγουδιστή Nancy Nevins με σοβαρούς τραυματισμούς στον εγκέφαλο και τον φωνητικό κορμό που σταμάτησαν τη ζώνη στις διαδρομές του. Ο τραγουδιστής Alan Malarowitz σκοτώθηκε σε αυτόματο ατύχημα στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Ο Albert Moore (φλάουτο / φωνητικά) πέθανε από πνευμονία το 1994.

THE WHO

Δύο από τα τέσσερα πρωτότυπα μέλη της μπάντας δεν ζούσαν για να δουν πολλές επετείους του Woodstock. Ο τραγουδιστής Keith Moon πέθανε το 1978 από υπερβολική δόση ναρκωτικών σε ηλικία 32 ετών. Ο μπασίστας John Entwistle πέθανε από καρδιακή προσβολή που προκλήθηκε από κοκαΐνη το 2002 σε ηλικία 57 ετών. Τα χρόνια από τότε, Roger Daltrey (φωνητικά) και Pete Townshend (κιθάρα / Φωνητικά) περιστασιακά περιόδευσαν και καταγράφηκαν με διάφορα υποστηρικτικά στελέχη. Το Endless Wire, το πρώτο τους νέο άλμπουμ στο 24ωρο, κυκλοφόρησε το 2006 και υποστηρίχθηκε

JOHNNY WINTER

Ο ακροατής ακούει τον Johnny Winter για πρώτη φορά, αλλά ο κοκκινωπός μπλε ροκέρ είχε τους στέκεται στους διαδρόμους (αν υπήρχαν διαδρόμους) μέχρι το τέλος του σετ. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 παρήγαγε τα τελευταία τρία άλμπουμ του Muddy Waters, δύο από τα οποία κέρδισαν βραβεία Grammy. Το 18ο studio άλμπουμ του, Roots, κυκλοφόρησε το 2011. Συνέχισε να αιχμαλωτίζει ζωντανά ακροατήρια, αν και με βραδύτερο ρυθμό λόγω προβλημάτων υγείας τα τελευταία χρόνια, μέχρι το θάνατό του το 2014 στην ηλικία των 70 ετών, ενώ ήταν σε περιοδεία στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.