Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017

Εκστρατεία ετοιμότητας στην επέτειο του καταστροφικού σεισμού της Θεσσαλονίκης του 1978 - Ποιοί οι χώροι καταφυγής


Στις 20 Ιουνίου συμπληρώνονται τριάντα εννέα χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό του 1978, που έπληξε τη Θεσσαλονίκη, κοστίζοντας τη ζωή σε 49 ανθρώπους, προκαλώντας τραυματισμούς σε 220 και αφήνοντας χιλιάδες άλλους άστεγους.

Φέτος με την ευκαιρία της επετείου από τον καταστροφικό σεισμό ο κεντρικός δήμος και η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης θα οργανώσουν μια εκστρατεία ενημέρωσης και ετοιμότητας για τους σεισμούς, με σκοπό να πληροφορήσουν τους πολίτες για τις σωστές πρακτικές αντίδρασης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Οι λεπτομέρειες της διοργάνωσης της εκδήλωσης, που θα έχει τον τίτλο “20ή Ιουνίου: Ημέρα Ενημέρωσης και Ετοιμότητας”, θα συζητηθούν στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, έπειτα από σχετική εισήγηση του αντιδημάρχου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών Νίκου Φωτίου.
Οι δράσεις προγραμματίζεται να ξεκινήσουν στις 6.00 το απόγευμα και να ολοκληρωθούν στις 10.00 το βράδυ. Σύμφωνα με τη σχετική πρόταση του αυτοτελούς τμήματος εθελοντισμού, νεολαίας και διοικητικής βοήθειας του δήμου Θεσσαλονίκης, οι επετειακές εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στο περίπτερο του πάρκου της άμμου στη νέα παραλία, όπως και στο περίπτερο τουριστικών πληροφοριών στην πλατεία Αριστοτέλους.
Καφέ ανθεκτικότητας
Ειδικότερα, ο αύλειος χώρος του περιπτέρου της νέας παραλίας σχεδιάζεται να μετατραπεί σε ένα “καφέ ανθεκτικότητας”, σε έναν χώρο δηλαδή όπου οι πολίτες θα ανταλλάξουν ιστορίες από το βράδυ του καταστροφικού σεισμού, ενώ ειδικοί θα παρουσιάσουν καλές πρακτικές για τη θωράκιση της πόλης.
Στους χώρους γύρω από το περίπτερο στον κήπο της άμμου στελέχη του Ερυθρού Σταυρού, καθώς και οι Έλληνες Διασώστες, θα πραγματοποιήσουν εργαστήρια πρώτων βοηθειών και ασκήσεις ετοιμότητας. Επίσης, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν όσα μπορούν και πρέπει να κάνουν, για να μειώσουν τις επιπτώσεις από τις καταστροφές, μέσα από το παιχνίδι “Riskland” το οποίο έχει αναπτύξει η Unicef.
Στην περιοχή του κέντρου της πόλης θα αναπτυχθεί ένα διαδραστικό παιχνίδι θησαυρού με σημείο έναρξης την πλατεία Αριστοτέλους και κατάληξη στο περίπτερο της νέας παραλίας.
Επικαιροποιείται ο “Ξενοκράτης”
Στο μεταξύ, ο δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε στην επικαιροποίηση του σχεδίου ενεργειών για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης που προέρχεται από σεισμό, σύμφωνα με τον “Ξενοκράτη”.
Το επικαιροποιημένο σχέδιο, στο οποίο μεταξύ των άλλων καθορίζονται οι χώροι καταφυγής και προσωρινού καταυλισμού σε περίπτωση σεισμού, κατατίθεται αύριο προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο.
Περισσότερα για  τους χώρους καταφυγής εδώ: http://www.seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.