Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2017

Μια μικρή… Ελλάδα στο Κατάρ! 4.000 Έλληνες, ένα σχολείο και φαρμακείο


- Με αγωνία παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Κατάρ οι Έλληνες που μένουν στη Ντόχα
- Σχεδόν 4.000 Έλληνες μένουν στην πρωτεύουσα του Κατάρ και εργάζονται κυρίως σε κατασκευαστικές εταιρίες
- Υπάρχει ελληνικό σχολείο, ελληνόφωνο φαρμακείο και οκτώ χριστιανικές εκκλησίες
- Η απίστευτη παράκαμψη για να ταξιδέψει κανείς από την Αθήνα στη Ντόχα ή από τη Ντόχα στην Αθήνα!

Αγωνία από τη μια, ψυχραιμία από την άλλη. Το Κατάρ σε μια νύχτα έγινε… χώρα τρομοκράτης από τα άλλα κράτη του Περσικού Κόλπου και όχι μόνο, το Ντόναλντ Τραμπ παραδέχεται ότι εκείνος ήταν που (ξανά)άναμε το… φιτίλι στην Αραβική Χερσόνησο και οι 4.000 Έλληνες και Κύπριοι που ζούν και δουλεύουν στη Ντόχα παρακολουθούν τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα.
Στη Ντόχα υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο. Πέρα από τους σχεδόν 4.000 Έλληνες που δουλεύουν στην πρωτεύουσα του Κατάρ κυρίως σε κατασκευαστικές και τεχνικές εταιρίες, λειτουργεί ένα ελληνικό σχολείο που ιδρύθηκε το 2010 για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των οικονομικών μεταναστών, υπάρχει επίσης ελληνόφωνο φαρμακείο. Ανάμεσα στα βασικότερα έργα στα οποία συμμετέχουν Έλληνες είναι το μετρό της Ντόχα και ησιδηροδρομική γραμμή που συνδέει το εμιράτο με το Ομάν, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ.

Υπάρχουν επίσης οκτώ χριστιανικές εκκλησίες. Από αυτές, η μια είναι ορθόδοξη και αφιερωμένη στον Άγιο Ισαάκ και τον Άγιο Γεώργιο και επτά άλλων χριστιανικών δογμάτων.
Σε όλες τις χριστιανικές εκκλησίες, υπάρχει 24ωρη φύλαξη από την αστυνομία, είπε μιλώντας στο newsit.gr ο Αρχιεπίσκοπος Κατέρ, Μακάριος. Τόνισε πως δεν υπάρχουν ελλείψεις και εκτίμησε πως πρόκειται για μια πολιτική κρίση που σύντομα θα εκτονωθεί. "Μην ανησυχείτε" ήταν το μήνυμα που φρόντισε να στείλει στην Ελλάδα.«Όλοι οι Έλληνες που ζούσε στο Κατάρ, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Δεν υπάρχει όμως ακόμα λόγος ανησυχίας. Δεν μας λείπει τίποτα. Εκτιμώ πως είναι μια πολιτική συγκυρία, που θα λυθεί σύντομα», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος.
Η Αντιγόνη Μπάτζιου, είναι δασκάλα στο μοναδικό ελληνικό σχολείο στη Ντόχα. Ιδρύθηκε το 2010 για τις ανάγκες των παιδιών των οικονομικών μεταναστών. «Η κατάσταση για εμάς τους Έλληνας δεν έχει αλλάξει. Συνεχίζουμε να πηγαίνουμε κανονικά στις δουλειές μας και γενικότερα ζούμε την καθημερινή μας ρουτίνα. Έως τώρα είμαστε ψύχραιμοι και η ζωή κυλάει ήρεμα, χωρίς πανικό», λέει.

Στη Ντόχα υπάρχει και ελληνόφωνο φαρμακείο. Άνοιξε μόλις πριν από λίγους μήνες και η Ελευθερία Σέρπη, που δουλεύει εκεί, λέει στην εφημερίδα Ειδήσεις, πως δεν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων ή προϊόντων διατροφής, ειδών καθημερινότητας. Όμως, σοβαράπροβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες εξαιτίας της απομόνωσης και των κλειστών συνόρων.


«Όλα τα είδη είναι εισαγόμενα και το 40% αυτών προέρχεται από τις πέντε αραβικές χώρες που ξεκίνησαν εμπάργκο. Κλίμα ανησυχίας υπάρχει σε όλους τους δυτικούς. Η πλειονότητα των 4.000 Ελλήνων εδώ στο Κατάρ εργάζεται σε τεχνικές - κατασκευαστικές εταιρίες. Η Ντόχα είναι τα τελευταία χρόνια ένα απέραντο εργοτάξιο – θα έλεγα μια πρωτεύουσα υπό κατασκευή- λόγω και των μεγάλων τεχνικών έργων που φτιάχνονται για το Μουντιάλ του 2022.
Μεγάλο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες, καθώς μπορεί να μην υπάρχει αεροπορικός, αλλά υπάρχει οδικός αποκλεισμός, για παράδειγμα δεν μπορεί να ταξιδέψει το μπετόν με… αεροπλάνο», σημείωσε.

Πηγή: http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.