Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017

50 χρόνια ΑΤΜ: όλη η ιστορία τους σε ένα βίντεο - The History of the ATM - 50 Years of Innovation


Από τις 27 Ιουνίου του 1967 που το πρώτο ΑΤΜ έκανε την εμφάνισή του σε κατάστημα της Barclays, στο Ένφιλντ του Λονδίνου, πέρασε κιόλας μισός αιώνας

Δημιούργημα του σκωτσέζου Σέπερντ Μπάρον, το πρώτο ΑΤΜ άρχισε να λειτουργεί στις 27 Ιουνίου 1967 σε υποκατάστημα της τράπεζας Barclays στο Ένφιλντ, το πρώτο από τα έξι μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων που είχε παραγγείλει η τράπεζα.
Ο βρετανός ηθοποιός Ρεγκ Βάρνι, που πρωταγωνιστούσε στην τηλεοπτική κωμωδία On the Buses, ήταν το πρώτο πρόσωπο που προχώρησε σε ανάληψη χρημάτων από το μηχάνημα.
Για το λόγο αυτό, το πρώτο ATM στον κόσμο έγινε χρυσό για να γιορτάσει τα 50 του χρόνια. Για τον εορτασμό της 50ης επετείου, η Barclays μετέτρεψε σε χρυσό το ΑΤΜ στο υποκατάστημά της στο 'Ενφιλντ του Λονδίνου, πρόσθεσε αναμνηστική πλάκα και κόκκινο τάπητα μπροστά από το μηχάνημα το οποίο χρησιμοποιούν οι πελάτες της.


Σήμερα, ο αριθμός των ΑΤΜ υπολογίζεται σε τρία εκατομμύρια ανά τον κόσμο, με περίπου 70.000 μηχανήματα στη Βρετανία, τα οποία διένειμαν 175 δισεκατομμύρια στερλίνες το 2016. 

Το ΑΤΜ στο βορειότερο σημείο του πλανήτη είναι αυτό που έχει τοποθετηθεί στην πόλη Λονγκγιαρμπίεν, στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας και το ΑΤΜ στο σταθμό ΜακΜούρντο του Νότιου Πόλου είναι αυτό που βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο.

«Παρά την τεράστια χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της πληρωμής με πιστωτικές κάρτες, τα μετρητά παραμένουν ένα καθοριστικό κομμάτι της καθημερινότητας των περισσοτέρων ανθρώπων», δήλωσε ο Ράχιλ Άχμεντ, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης Εμπειρίας των Πελατών και Δικτύων στη Barclays.


Πηγή: http://www.thetoc.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.