Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017

Η ιστορία του εντυπωσιακού πολυέλαιου της Αγίας ΤριάδαςΜεγαλοπρέπεια, αρxοντιά, δέος, συγκίνηση, ομορφιά…Όλη η παράδοση της Ρωμιοσύνης αποτυπωμένη στην ιστορία και την εικόνα ενός πολυέλαιου από κρύσταλλο bacarat…
Δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στη Χαλκηδόνα, όπου βρίσκεται ο εντυπωσιακός πολυέλαος ζούσε κάποτε ο στρατηγός Arsım Gündüz, παλιός Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης.
Ο Δήμαρχος είχε βάλει στο μάτι τον πολυέλαιο και ζήτησε να τον αγοράσει από την εκκλησία, κάτι που φυσικά δεν έγινε δεκτό.
Λίγο καιρό αργότερα, όταν ξέσπασαν τα Σεπτεμβριανά ο γείτονάς δήμαρχος μπήκε στον ναό και παρότρυνε τους εισβολείς να καταστρέψουν ειδικά τον πολυέλαιο.
Πολλά χρόνια αργότερα, στα μέσα της δεκαετίας που διανύουμε, η κοινότητα κατόρθωσε επιτέλους να εξοικονομίσει τα χρήματα για να συντηρήσει και να επισκευάσει τον πανέμορφο μα και πανάκριβο πολυέλαιο.
Όταν ο Τούρκος συντηρητής έμαθε την ιστορία του πολυελαίου που όμοιός του υπάρχει στο παλάτι Γιλντίζ, έκανε αμέσως έκπτωση στην αρχική του προσφορά. ” Είναι χρέος μου” είπε απλά. Στο τέλος της συντήρησης έκανε και ο ίδιος έναν μικρότερο πολυέλαιο δώρο στην εκκλησία.
Στις 25 Μαρτίου 2015, ό άψογα επισκευασμένος πολυέλαιος bacarat άναψε και πάλι λαμπρός στο κέντρο της Αγίας Τριάδας, στην ασιατική καρδιά της μοναδικής αέναης πρωτεύουσας της Ρωμιοσύνης )


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.