Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017

Ιούλιος 1974: Η πρώτη διαδήλωση κατά της Τουρκίας στη Δυτική Αυστραλία

Οι ομογενείς της Δυτικής Αυστραλίας βρέθηκαν στο πλευρό της Κύπρου από την πρώτη στιγμή.

A photo from 20 July 1974, when Perth's Greek-Cypriot Australians' demonstrated against turkey's invasion on Cyprus (Supplied)

20 Ιουλίου 1974: Η είδηση της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο αναστάτωσε τους Κύπριους και γενικά τους ομογενείς της Δυτικής Αυστραλίας. Η πρώτη συνάντηση έγινε το απόγευμα της επόμενης μέρας στην Ελληνική Λέσχη. 
Ο τότε Πρόξενος της Ελλάδας κ. Δούκας συμβούλευσε να δημιουργηθεί αμέσως ένα προσωρινό συμβούλιο για να αποκτήσει η Κύπρος μια φωνή στην Δυτική Αυστραλία. Προσωρινός Πρόεδρος διορίστηκε ο κ. Χρίστος Χρίστου και σε δύο βδομάδες έγινε η πρώτη συγκέντρωση όπου δημιουργήθηκε η Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα Δυτικής Αυστραλίας με πρώτο εκλεγμένο Πρόεδρο τον Θεόδουλο Δημητρίου.
Πρώτη δραστηριότητα μια διαδήλωση που έγινε τον Αύγουστο στους δρόμους της Πέρθης. Ήταν η πρώτη στα χρονικά της Δυτικής Αυστραλίας διαδήλωση διαμαρτυρίας ομογενών στην Πέρθη. Η διαδήλωση άρχισε απέξω από την εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης με επικεφαλής 3 σημαιοφόρους που κρατούσαν τις σημαίες της Αυστραλίας Κύπρου και Ελλάδας.
Η πορεία με πανώ και συνθήματα παρέλασε μέσα από τις οδούς James και William και κατέληξε στο Esplanade. Την επόμενη μέρα η φωτογραφία της κάλυψε την πρώτη σελίδα της απογευματινής εφημερίδας "Daily News". Η δεύτερη εκδήλωση ήταν η πρώτη ερανική χοροεσπερίδα.
By 
Costas Demetriades, Panos Apostolou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.