Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017

Ο Αϊ-Γιάννης του Βουνού στη Δυτική Αυστραλία: Η ιστορία ενός σημαντικού Ορθόδοξου Μοναστηριού της Διασποράς

Με αφορμή την επέτειο των 40 ετών της επίσκεψης 
του Αγίου Παΐσιου στην Αυστραλία.


Λειτουργία στη μνήμη του Αγίου Παϊσίου πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Βουνού στο προάστιο Forrestfield της Πέρθης, παρουσία όλου του τοπικού κλήρου. Αφορμή στάθηκαν τα 40 από την επίσκεψη του στην Αυστραλία, συγκεκριμένα το 1977, και τα 23 χρόνια από το θάνατό του.
Η πρώτη επίσκεψη του στην Δυτική Αυστραλία έγινε έπιετα από επίσημη πρόσκληση του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Στυλιανού που επισκέφθηκε πολλές φορές στο Άγιο Όρος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης εκείνης πιθανότατα συζητήθηκε και το κτίσιμο μοναστηριών στην Αυστραλία. Η ίδρυση μοναστηρού στην Αυστραλία ήταν διακαής επιθυμία του Σεβασμιότατου.

Η πρωτοβουλία των αδερφών Κακούλα

Η πραγματοποίηση της επιθυμίας αυτής άρχισε τρία χρόνια πριν την επίσκεψη του Άγιου Γέροντα στην Αυστραλία. Άρχισε μετά από μια γενναιόδωρη χειρονομία τριών πιστών, των αδελφών Σταύρου, Ηρακλή και Γιώργου Κακούλα που το Μάη του 1974 δώρισαν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας 10 στρέμματα γης στο λόφο του Forrestfield.
Επιθυμία τους να κτιστεί εκεί ένα Μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη του Βουνού, ομώνυμο του Μοναστηριού που βρίσκεται στο νησί του Καστελόριζου από όπου κατάγονται τα τρία αδέλφια.

Η πρώτη Θεία Λειτουργία

Η πρώτη λειτουργία στο υπαίθριο χώρο, όπου αργότερα κτίστηκε το Μοναστήρι, έγινε από τον Επίσκοπο Ιεζεκιήλ στις 11 Οκτωβρίου του 1976. Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό στις 28 Ιανουαρίου του 1980. Και σιγά σιγά με πολλές προσπάθειες και δωρεές ολοκληρώθηκε το κτίσιμο.
Το 1984 απέκτησε και τον πρώτο του ιερέα, τον Αιδεσιμότατο Πατέρα Γιώργο Λίτα, που λειτουργούσε τακτικά το Μοναστήρι. Ο πάτερ Λίτας ήταν από τους πρωτεργάτες της ανέγερσης του μοναστηρίου της αρχιεπισκοπής. Αργότερα ο ίδιος ιερέας αφιέρωσε τη ζωή του στο κρίσιμο του ναού του Αγίου Νεκταρίου του πρώτου ναού στην Δυτική Αυστραλία. 

Το Ιανουάριο του 2005 αφίχθηκε με τις προσπάθειες του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Νικάνδρου ο Μοναχός Ευάγριος που σήμερα είναι ο Γέροντας του Μοναστηριού του Αι Γιάννη και αργότερα ο μοναχός Θαλάσσιος. 
By 
Costas Demetriades, Panos Apostolou


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.