Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017

Bonegilla: Οι συνθήκες που οδήγησαν στις εξεγέρσεις των μεταναστών


To κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Μπονεγκίλα, περίπου 300 χιλιόμετρα από τη Μελβούρνη στη βορειο-ανατολική Βικτώρια, αποτέλεσε το πρώτο «σπίτι» για πολλούς μετανάστες οι οποίοι έφτασαν στην Αυστραλία μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Από το 1947, όταν έφτασαν εκεί οι πρώτοι διαμένοντες, έως ότου έκλεισε το 1971, υπολογίζεται ότι η Bonegilla αποτέλεσε την πρώτη κατοικία για περίπου 320,000 μετανάστες.
Ανάμεσα σε αυτούς και πολλοί ομογενείς οι οποίοι κουβαλάνε ανεξίτηλες μνήμες από το κέντρο υποδοχής.
Πίσω όμως από τον μαζικό αριθμό αφίξεων και την συνεισφορά τους κρύβονται κακουχίες και οι οργανωμένες διαμαρτυρίες αυτών των ανθρώπων εν μέσω ενός σκηνικού οικονομικής αστάθειας και πολιτικής αναταραχής.
Οι δυο πιο σημαντικές εκφράσεις αντίδρασης στις συνθήκες που αντιμετώπιζαν οι διαμένοντες ήταν το 1952 και 1961 όταν η Μπονεγκίλα έγινε το επίκεντρο δύο εξεγέρσεων.
Η ομογενής Πανεπιστημιακός Αλεξάνδρα Δέλλιου έχει ασχοληθεί επισταμένος με τις συνθήκες που επικρατούσαν στη Μπονεγκίλα και προσπαθεί να φωτίσει τις άγνωστες πτυχές που οδήγησαν στις εξεγέρσεις των μεταναστών. 
Οι μετανάστες, αναφέρει η κα Δέλλιου, αν και ήρθαν γεμάτοι όνειρα για μια καλύτερη ζωή, σύντομα βρέθηκαν μπροστά σε μια κυβέρνηση η οποία δεν τους προωθούσε σε διαφορετικές περιοχές έτσι ώστε για να βρουν εργασία, κάτι που εξόργισε τους περισσοτέρους.
H κα Δέλλιου θα παρουσιάσει τα αποτέλεσμα της ενδελεχούς έρευνας της για τοις δυο εξεγέρσεις τις Μπονεγκίλα στη Μελβούρνη,  σε μια ομιλία η οποία θα διανθιστεί με αποσπάσματα του θεατρικού έργου Hotel Bonegilla, της ομογενούς Τες Λυσσιώτη.
**Η ειδική διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Ιουλίου, στο Ιταλικό Μουσείο Co.As.It. που βρίσκεται στο 199 Faraday St.  Carlton, Melboune.
 Ώρα έναρξης 6:30 μμ
Eίσοδος ελεύθερη
By 
Odysseas Kripotos
 Source:
 Alexandra Dellios
Ηχητικό ρεπορτάζ εδώ: http://www.sbs.com.au/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.