Τρίτη, 1 Αυγούστου 2017

"Να συνδυάσουμε τον ελληνικό πολιτισμό με την αυστραλιανή κουλτούρα"

Ο ομογενής Ιάκωβος Κοντούζογλου από την Νότια Αυστραλία έλαβε πρόσφατα μια σημαντική διάκριση για την προσφορά του στις εικαστικές τέχνες και στον τομέα της εκπαίδευσης. Κατάφερε να φέρει την τέχνη στα αυστραλιανά σχολεία.


Ο Ιάκωβος Κοντούζογλου ταξίδεψε σε δεκάδες χώρες, ήρθε σε επαφή με δεκάδες διαφορετικούς πολιτισμούς και ενσωμάτωσε τις εμπειρίες του στο αυστραλιανό εκπαιδευτικό σύστημα. Με καταγωγή από το Καστελόριζο, αποφοίτησε από το Κολλέγιο Εκπαιδευτικών της Αδελαΐδας το 1957, και ξεκίνησε αμέσως να εργάζεται ως δάσκαλος καλών τεχνών σε διάφορα σχολεία της πόλης.
Το 1968 βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές. Επιστρέφοντας στη Νότια Αυστραλία διορίστηκε ως ο νεώτερος σε ηλικία επιθεωρητής του μαθήματος καλών τεχνών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Νότιας Αυστραλίας. 

Ως παπαδοπαίδι γνώρισε την ελληνική κουλτούρα

Μιλώντας στο Ελληνικό Πρόγραμμα, είπε ότι όταν ήταν μικρός, πήγαινε συχνά στην Εκκλησία. Εκεί ήταν η πρώτη του επαφή με την ελληνική κουλτούρα.
Όταν άρχισε να ταξιδεύει στην Ευρώπη, απέκτησε μια ιδιαίτερη επαφή με τις τέχνες. Ταξίδεψε πολλές φορές στον τόπο καταγωγής του, στο ακριτικό νησί του Καστελλόριζου. Είδα από κοντά τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, τα οποία και του έκαναν εντύπωση.
Από τότε ως σήμερα, έχει αναπτύξει έντονο ενδιαφέρον για διάφορους πολιτισμούς. Όταν βρέθηκε στην θέση του πρόεδρου της διεθνούς εκπαιδευτικού οργανισμού, International Society for Education, ταξίδεψε σε 28 χώρες, συναντήθηκε με άτομα που ασχολήθηκαν με την τέχνη στην εκπαίδευση, στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

"Να διδάσκεται ο ελληνικός πολιτισμός στα σχολεία"

Ο Ιάκωβος Κοντούζογλου εύχεται η τέχνη στην Αυστραλία να αποδειχτεί στο μέλλον εξίσου σημαντική με τον αθλητισμό, ο οποίος έχει ιδιαίτερη θέση στην αυστραλιανή κουλτούρα.
Οι εκπαιδευτικοί έχει ισχυρή επιρροή στο νου των νέων ανθρώπων και η ανάδειξη της δημιουργικότητας μπορεί να γίνει ακόμα και μέσα από τις Επιστήμες, τα Μαθηματικά.
Αναφέρει ότι είναι σημαντικό σήμερα να διδάσκεται ο ελληνικός πολιτισμός στα σχολεία της Αυστραλίας. Ωστόσο προειδοποιεί ότι δεν θα πρέπει να απλοποιούμε το περιεχόμενο της διδασκαλίας αυτής, διότι αυτό θα έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα. "Θα πρέπει να διατηρήσουμε τα ελληνικά πολιτισμικά στοιχεία και να τα συνδυάζουμε με τα ιδανικά της αυστραλιανής κουλτούρας", μας είπε ο κ. Κοντούζογλου. 

"Μας αρέσει να έχουμε όμορφα πράγματα γύρω μας"

Λέει ότι η τέχνη μπορεί να σχετιστεί με πολλά και διαφορετικά πράγματα. Kαι δίνει ένα παράδειγμα: "Μια οικογένεια που αγοράζει έπιπλα για να διακοσμήσει το σπίτι, προσπαθεί να βελτιώσουν το περιβάλλον στο οποίο περνά αρκετές ώρες της ημέρας".
Τονίζει ότι η αισθητική των ανθρώπων για τα αντικείμενα είναι σημαντική, διότι μας αρέσει να έχουμε γύρω μας ωραία αντικείμενα. "Αν κανείς έχει καλό γούστο, τότε κατανοεί καλύτερα την τέχνη".
Ο άνθρωπος ήταν πάντα δημιουργικός, ήθελε ανέκαθεν να δημιουργεί όμορφα πράγματα και να τα διερευνά. Οι νέοι άνθρωποι, όταν εκπαιδεύονται μαθαίνουν να εκτιμούν γενικότερα το γύρω περιβάλλον.

Το Κράτος, "σύμμαχος" της τέχνης

Τέλος, ελπίζει ότι τα άτομα τα οποία λαμβάνουν διακρίσεις από το Κράτος για την κοινωνική τους προσφορά, μπορούν να επηρεάσουν πανεπιστήμια και σχολεία και να ενεργούν ως σύμβουλοι προς τις κυβερνήσεις. Να τονίζουν με κάθε τρόπο ότι οι τέχνες είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα της δημιουργικότητας στην κοινωνία μας.
Ο κ. Κοντούζογλου ελπίζει ότι το Κράτος θα συνεχίζει να στηρίζει οικονομικά την κατάρτιση μαθητών και να ενισχύει δασκάλους και καθηγητές των τεχνών να μεταδίδουν τις αρχές και αρετές που εμπεριέχονται στις εικαστικές τέχνες.
Ηχητικό ρεπορτάζ στο : http://www.sbs.com.au/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.