Τρίτη, 26 Δεκεμβρίου 2017

Τα ηλιόλουστα (και καταναλωτικά) Χριστούγεννα της Αυστραλίας

Χριστούγεννα με ψησταριές και οβελίες, με κάλαντα, με καύσωνα σε πολλές περιοχές και με ένα λογαριασμό
 που θα φτάσει τα σχεδόν 18 δισεκατομμύρια δολάρια.Xωρίς αμφιβολία όσοι από μας γεννηθήκαμε στην Ελλάδα έχουμε συνδέσει τα Χριστούγεννα με χαμηλές θερμοκρασίες, βροχές και χιόνια. Αλλά και με τις παραδόσεις μας! Στην Αυστραλία οι χριστουγεννιάτικες γιορτές είναι μέσα στο κατακαλόκαιρο και αυτό, αρχικά, μας ξένισε όλους. Το συνηθίσαμε όμως και έτσι εντάξαμε τις παραδόσεις μας μέσα στις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας που ζούμε.


Χριστούγεννα με την ομογένεια

Αν εξαιρέσουμε τις καιρικές συνθήκες οι περισσότεροι ομογενείς έκαναν παραδοσιακά Χριστούγεννα σήμερα. Πολλοί συμπάροικοι κατέκλυσαν το πρωϊ τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες όλης της χώρας, για την θεία λειτουργία και στη συνέχεια, όπως συνηθίζεται είχαν το οικογενειακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι που θύμιζε και λίγο... "Πάσχα" αφού δεν ήταν λίγοι αυτοί που είχαν αρνί στη σούβλα.
Σε πολλά ελληνικά σπίτια στήθηκε και γλέντι και σε κάποιες ελληνοκρατούμενες περιοχές των μεγάλων πόλεων υπάρχει αυτή τη στιγμή άρωμα Ελλάδας με την μυρωδιά από τα ψητά να τρυπάνε τις μύτες των κατοίκων και οι ήχοι του κλαρίνου να ακούγονται σε μεγάλη απόσταση.

Δροσερά Χριστούγεννα σε Σύδνεϋ και Μελβούρνη

Πάντως και για τους Αυστραλούς όμως η ημέρα των Χριστουγέννων είναι η κατ’ έξοχή οικογενειακή γιορτή, αν και σε κάποιες περιοχές της χώρας, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών πολλοί κάνουν Χριστούγεννα στις παραλίες. Στο Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη αλλά και στο Χόμπαρτ οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλές σήμερα και έτσι τα Χριστούγεννα γιορτάστηκαν κάπως πιο παραδοσιακά
Σε άλλες περιοχές όμως είχαμε καύσωνα. Σε περιοχές του Κουϊνσλαντ, για παράδειγμα ο υδράργυρος έφθασε τους 40 βαθμούς οπότε πολλοί κατέφυγαν στις παραλίες για λίγη δροσιά. Ζέστη είχαμε σήμερα στη Βρισβάνη, την Πέρθη, το Ντάργουϊν και την Αδελαίδα με αποτέλεσμα οι παραλίες να γεμίσουν με… Άη- Βασίληδες! 

Μηνύματα πολιτικών και θρησκευτικών ηεγετών

Τόσο ο πρωθυπουργός Malcolm Turnbull όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Bill Shorten στα Χριστουγεννιάτικά τους μηνύματα στάθηκαν ιδιαίτερα στο έργο που επιτελούν οι ένοπλες δυνάμεις που εξασφαλίζουν την ασφάλεια της χώρας.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος του Σίδνεϊ, Glenn Davies, έστειλε το μήνυμά του προς το ποίμνιό του με Twitter, κάτι που έγινε για πρώτη φορά! Προφανώς θέλησε να μιμηθεί τον Αμερικανό πρόεδρo Donald Trump. Για όσους δεν γνωρίζουν πως μέσω Twitter τα μηνύματα πρέπει να είναι πολύ σύντομα, το πολύ 280 χαρακτήρες. Προφανώς ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος αναγνωρίζει πως αλλάζει ο κόσμος μας.

Χριστούγεννα, καταναλωτικό όργιο και σπατάλες

Εκτιμάται πως φέτος οι δαπάνες μας για Χριστουγεννιάτικα ψώνια αυξήθηκαν 2.8$ δισεκατομμύρια σε σχέση με πέρσι. Ο Γενικός Διευθυντής του Αυστραλιανού Συνδέσμου Καταναλωτών, Russell Zimmerman πιστεύει ότι φέτος θα σπάσουμε κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε χριστουγεννιάτικα ψώνια. Μόνο σε τρόφιμα εκτιμάται ότι οι κάτοικοι της Αυστραλίας δαπάνησαν αυτές τις μέρες 20 εκατομμύρια δολάρια. 
Και μετά από ανάπαυλα μόλις μιας μέρας (αφού μέχρι την τελευταία στιγμή οι περισσότεροι ψώνιζαν), αύριο πάλι πολλοί θα κάνουν έφοδο στα μαγαζιά. Και κάποιοι μπορεί να κάνουν από απόψε «κατασκήνωση» έξω από τα καταστήματα για να προλάβουν τα κελεπούρια αύριο, μόλις ανοίξουν οι πόρτες τους.
Ο κ. Zimmerman πιστεύει πως μόνο το Boxing Day θα ξοδέψουμε 2.36 δισεκατομμύρια δολάρια σε ψώνια και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 17.9 δισεκατομμύρια δολάρια
Να επισημάνουμε εδώ πως, σύμφωνα με έρευνα, πολλά από τα δώρα που αγοράσαμε αυτές τις μέρες είναι τελείως άχρηστα και κάποια ίσως να μην ανοιχτούν ποτέ. Η σπατάλη είναι απίστευτη σε μια εποχή που εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε. 
Είναι παρήγορο πάντως που στην Αυστραλία ξεκίνησε ένα κίνημα κατά του καταναλωτισμού, ιδιαίτερα τις μέρες των Χριστουγέννων. Στο πλαίσιο αυτό δεν αγοράζουν περιττά τρόφιμα και δώρα και, φυσικά, δεν τα πετάνε. Και ακόμα δεν αγοράζουν τσάντες και χαρτιά περιτυλίγματος. Δίνουν τα δώρα με το πακέτο στο οποίο είναι συσκευασμένα. Σύμφωνα με το ABC η απήχηση του κινήματος για λιτά Χριστούγεννα χωρίς σπατάλες αρχίζει να κερδίζει έδαφος.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.