Τρίτη, 29 Μαΐου 2018

Κωνσταντινούπολη 29 Μαΐου 1453 - Η λειτουργία δεν τέλειωσε

Η Αγία Σοφία δεν είναι μόνο παγκόσμιο μνημείο μεγάλου κάλλους, αλλά και χώρος μαρτυρίου.
Το εφιαλτικό πρωινό της 29ης Μαΐου 1453 η Αγία Σοφία ήταν ασφυκτικά γεμάτη από γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους, που παρακολουθούσαν την τελευταία λειτουργία της ζωής τους. Την ώρα που οι Οθωμανοί έφτασαν αλαλάζοντες έξω από την εκκλησία βρήκαν τη βαριά πόρτα αμπαρωμένη. Στην αρχή προσπάθησαν να την ανοίξουν χτυπώντας με τα σπαθιά τους και σπρώχνοντας με τα σώματά τους, αλλά αυτή αντιστεκόταν. Μετά έπαιρναν φόρα και τη χτυπούσαν με βαριά ξύλινα δοκάρια.


Η μεγάλη σφαγή
Ένα ομαδικό αναφωνητό ακουγόταν από το εσωτερικό της εκκλησίας μετά από κάθε χτύπημα. Τα χτυπήματα πονούσαν πιο πολύ κι από καρφιά που βυθίζονται κατευθείαν στην καρδιά.
Κάποια στιγμή η πόρτα έσπασε και οι δύο ολότελα διαφορετικοί κόσμοι βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο. Ποιος ξέρει πόση ώρα κράτησε η απορία και το ξάφνιασμα, μέχρι να αρχίσει η σφαγή.
Το ελληνικό αίμα έτρεχε σαν ποτάμι στα δάπεδα και τις σκάλες της μαρτυρικής εκκλησίας. Επάνω στον γυναικωνίτη, όπου είχε καταφύγει πολύ κόσμος, έγινε φρικτό μακελειό. Οι Ρωμιοί που σκοτώθηκαν πρώτοι ήταν οι πιο τυχεροί, γιατί το μαρτύριό τους κράτησε λίγο.
Οι ελάχιστοι που επέζησαν μοιράστηκαν σαν λάφυρα και κατέληξαν σε σκλαβοπάζαρα. Όλα τα αντρόγυνα χωρίστηκαν και όλα τα παιδιά αρπάχτηκαν από την αγκαλιά της μάνας τους.

Προς το μεσημέρι τέλειωσε η σφαγή και δεν ακουγόταν πλέον τίποτα. Μόνο τα απογυμνωμένα πτώματα των Ρωμιών και οι γυμνοί τοίχοι είχαν απομείνει, όλα τα άλλα είχαν λεηλατηθεί.


Ιερός χώρος
Τα εκατομμύρια των τουριστών από ολόκληρο τον κόσμο, που επισκέπτονται την Αγιά Σοφιά, ίσως δεν γνωρίζουν πόσο ιερός είναι ο χώρος, λόγω της μεγάλης σφαγής της 29ης Μαΐου 1453. Δεν μπορούν να υποψιαστούν ούτε στο ελάχιστο τις σκηνές της απόλυτης βαρβαρότητας και φρίκης, που εκτυλίχτηκαν μέσα σ’ αυτή την εκκλησία. 

Μόνο οι Έλληνες πενθούν μόλις μπαίνουν στην Αγιά Σοφιά και νιώθουν μεγάλο σφίξιμο στο στήθος.


Η πόρτα ήταν αμπαρωμένη, αλλά δεν άντεξε.
Η τεράστια εκκλησία μετά τη σφαγή πλημύρισε παντού με ελληνικό αίμα.

Στον τεράστιο γυναικωνίτη, που ήταν ασφυκτικά γεμάτος με γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους,
 έγινε η πιο μεγάλη σφαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.