Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018

Ένα ελληνικό τραγούδι στα 10 δημοφιλέστερα όλων των εποχών στην Αυστρία

Είναι η πιο γνώριμη ελληνική μουσική μελωδία διεθνώς. Είναι απόλυτα ταυτισμένη με την Ελλάδα ακόμη και σήμερα, περισσότερα από 63 χρόνια από τότε που πρωτοακούστηκε στα πλαίσια του σάουντρακ μιας κινηματογραφικής ταινίας, ώστε από τις πρώτες δυο κιόλας νότες του τραγουδιού, μπορεί ο οποιοσδήποτε κάτοικος του πλανήτη να το αναγνωρίσει ενθουσιασμένος, έτοιμος να το χορέψει. Άλλωστε, είναι το τραγούδι που αναγόρευσε σε εθνικό χορό το... συρτάκι, που στην πραγματικότητα είναι μια μικρή παραλλαγή του... μη ελληνικού χασάπικου!

Ο λόγος φυσικά γίνεται για το μουσικό θέμα του «Ζορμπά» σε σύνθεση Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος κατάφερε να μεταφέρει μέσα από τη μουσική του σύνθεση του ένα μεθυστικό άρωμα Ελλάδας σε συνδυασμό με μια έκρηξη ψυχικής ανάτασης, εσωτερικής δύναμης και αισιοδοξίας μεταφράζοντας αυθεντικά το ελεύθερο πνεύμα του Γιώργου Ζορμπά, του πιο διάσημου yolo ανθρώπου πολλά χρόνια πριν η yolo φιλοσοφία γίνει σλόγκαν και τρόπος ζωής, ο οποίος ενέπνευσε το Νίκο Καζαντζάκη και στη συνέχεια μέσω του βιβλίου του τελευταίου («Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά») και της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη («Zorbathe Greek») εκατομμύρια ανθρώπους σ’ όλον τον κόσμο.


Η αγάπη των Αυστριακών για την Ελλάδα φαίνεται και από την εξαιρετικά υψηλή θέση που καταλαμβάνει στο εν λόγω τσαρτ κι ένα τραγούδι αυστριακού καλλιτέχνη, του Ούντο Γιούργκενς, ο οποίος μάλιστα εκπροσώπησε τρεις φορές την Αυστρία στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον (τα έτη 1964, 1965 και 1966, οπότε και κέρδισε την πρώτη θέση με το «Merci, Chérie»). «Griechischer Wein», δηλαδή «ελληνικό κρασί», είναι ο τίτλος του τραγουδιού του Γιούργκενς, το οποίο – από το Μάρτιο του 1975 μέχρι σήμερα – παρέμεινε 55 εβδομάδες στο τοπ10 των αυστριακών τσαρτ και παρότι ποτέ δεν βρέθηκε στην πρώτη θέση, θεωρείται το τρίτο εμπορικότερο τραγούδι στην Αυστρία τα τελευταία 53 χρόνια, ενώ μεγάλη απήχηση είχε στην εποχή του και σε Γερμανία και Ελβετία!
Το τραγούδι αυτό διασκεύασαν και οι δικοί μας Locomodo σε πιο ρέγγε ρυθμούς, όπως είναι και το συνηθισμένο τους στυλ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.